Тимошенко знову спіймали на брехні

22.07.2009

Користуйтесь газом, поки він дешевий: уже з вересня кубометр «блакитного палива» для населення подорожчає на 20 відсотків. Ще через місяць аналогічне зростання ціни «світить» теплопостачальним підприємствам. У Національній комісії регулювання електроенергетики уже прораховують таке підвищення, заявив голова комісії Валерій Кальченко. За його словами, комісія звернулася до своїх ліцензіатів із проханням надати необхідні матеріали, щоб обґрунтувати підвищення тарифів на газ.

Однак відповідальність за таке явно не популярне серед населення рішення, та ще й напередодні виборів, голова НКРЕ навмисно змістив на Президента. «Комісія, маючи це доручення Президента, почала процедуру підготовки виконання заходів щодо підвищення цін на газ», — відзначив Кальченко.

І зразу ж поспішив «відбілити» уряд. Мовляв, Прем’єр Юрія Тимошенко не бачить причин, та ще й в умовах фінансової кризи, підвищувати ціни на газ для населення, а підвищення газової ціни для підприємств комунальної теплоенергетики може погіршити фінансово–платіжну дисципліну за розрахунками цих підприємств за спожитий газ.

Проте розписуватись за Прем’єрку голова НКРЕ явно поспішив. Навіть якщо Юлія Тимошенко і не бачить об’єктивних причин для подорожчання «блакитного палива», їй усе одно доведеться піднімати ціну. Адже поступове підвищення внутрішніх цін на природний газ до економічно обґрунтованого рівня є одним із зобов’язань України в рамках співробітництва з Міжнародним валютним фондом, які підписала особисто Юлія Тимошенко.

Ольга БЕВЕЗ