Свистати всіх із курортів?

21.07.2009
Свистати всіх із курортів?

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Відтоді як у парламенті закрили «весняно–літню» сесію, не минуло й чотирьох днів, а народних депутатів знову кличуть на сесію — позачергову. Як і очікувалося, БЮТ при першій нагоді зібрав 150 підписів за проведення засідання і передав їх Голові ВР. Засідання відбудеться у п’ятницю.

Народний депутат Андрій Кожем’якін повідомив, що фракція БЮТ під час «позачергівки» ініціюватиме прийняття постанов, які стосуються кадрових призначень до Кабінету Міністрів. Хоча раніше планувалося, що кадрове питання розглянуть аж восени. А першим ділом БЮТ наполягає на ухваленні законів щодо особливостей проведення заходів із фінансового оздоровлення банків і змін до бюджету, які, на думку «тимошенківців», оздоровлять НАК «Нафтогаз Україна» і допоможуть підготуватися до опалювального сезону.

Також БЮТ пропонує розглянути зміни до закону про вибори Президента. «Старий закон морально застарів, тому для того, щоб забезпечити демократичність відкритість та прозорість президентських виборів є нагальна потреба змінювати діюче законодавство, яке регламентує вибори Президента», — пояснив Кожем’якін. Цікаво, як на демократичність виборів вплине позиція, яка дає парламентським фракціям пріоритетне право на участь у виборчих комісіях...

А загалом, кожна з політичних сил поводиться так, ніби й сама була зацікавлена у позачерговій сесії. «Регіонали» знову наполягають на піднятті мінімальних пенсій і зарплат, говорять, що готові на першу вимогу вийти з відпусток, аби розглянути в парламенті це питання, і... знову погрожують заблокувати трибуну... Хоча сам Віктор Янукович в останніх заявах дуже багато почав говорити про потребу єднання всього політикуму, про мир тощо. Очевидно, це нове напрацювання його політтехнологів. І головне: наразі ще невідомо, як ці заяви позначаться на роботі самого парламенту.

Спікер Володимир Литвин натомість пропонує розглянути на позачерговій сесії питання реалізації цьогорічного врожаю, яке, на його думку, «є більш болючим і актуальним, ніж ті, що пропонують для розгляду парламенту ініціатори цієї сесії». Литвин вважає, що «держава має виступати головним зернотрейдером і не дозволяти забирати з–під комбайна врожай за безцінь». Про це голова колись Аграрної (а нині — Народної) партії заявив під час поїздки до міста Токмак на Запоріжжі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Партія регіонів більше не виступає за проведення дострокових виборів. Про це в ефірі «5–го каналу» заявив голова ПР Віктор Янукович. «Є два шляхи: війна, як кажуть, до останнього патрона, або інший шлях: врешті–решт, знайти спільну мову, об’єднатися і побороти кризу, і будувати країну. Що зміниться після чергових дострокових виборів? Нічого не зміниться фактично», — сказав головний «регіонал». Він додав, що переконуватиме однодумців і виборців у тому, щоб «ми, врешті–решт, планували мир».