«Яструб Обами» прилетів із миром

21.07.2009
«Яструб Обами» прилетів із миром

Джозеф Байден.

«Віце–президент продемонструє підтримку Сполученими Штатами демократичних та економічних реформ, що тривають, і обговорить питання взаємної зацікавленості в обох країнах». Такий анонс візиту до України та Грузії Джозефа Байдена, другого після Барака Обами високопосадовця США, з’явився на сайті Білого дому рівно місяць тому. Відтоді у зовнішній політиці Вашингтона відбулася щонайменше одна важлива для нас подія: американський президент відвідав Москву і душевно почаював із обома «господарями» Кремля. Але, незважаючи на московські заяви Обами про «перезавантаження» американсько–російських відносин і навіть саме з огляду на них від віце–президента США, чий літак учора о 15.30 приземлився в аеропорту «Бориспіль», чекають підтвердження підтримки Вашингтоном євроатлантичних прагнень Києва і Тбілісі.

Як повідомив на присвяченій цьому візиту телеконференції для журналістів радник Байдена Тоні Блінкен, «Сполучені Штати високо цінують партнерство з Україною і Грузією», тож головна мета подорожі віце–президента — «зміцнити ці партнерства конкретними заходами». При цьому Блінкен наголосив, що це «не візит ввічливості, а важливий крок зовнішньої політики США». Тому «заступник» Обами приїхав у супроводі численної делегації, до складу якої входять високопосадовці з Державного департаменту США, Ради національної безпеки при Білому домі, Міністерства оборони та Національної економічної ради.

Джо Байдена вважають політиком жорстким, і на противагу «доброму» главі Білого дому інколи називають «злим слідчим», здатним робити такі заяви, які ліберальному демократу Обамі ніби й не гоже. Особливо це стосується Росії, дії якої, зокрема щодо Абхазії й Південної Осетії, Байден ще з часів сенаторства послідовно критикує, наголошуючи на непорушності територіальної цілісності Грузії. Тим символічніше, що до Тбілісі «яструб Обами» (це ще одне прізвисько віце–президента США в американській пресі) приїде невдовзі після того, як у Цхінвалі з «інспекцією» вперше після минулорічної війни з Грузією побував президент Росії Дмитро Медведєв.

У Києві Джозеф Байден перебуватиме до 22 липня. В Україні, як і згодом у Грузії, високопоставлений представник Білого дому планує зустрітися як із представниками влади — Президентом Ющенком і Прем’єр–міністром Тимошенко, так і з опозицією, зокрема лідерами Партії регіонів Януковичем і «Фронту змін» Яценюком . Що, з огляду на близькість наших президентських виборів, дає аналітикам підстави говорити про «оглядини» потенційних кандидатів у президенти. Втім, це не означає, що Білий дім висловить комусь очевидну підтримку. У Вашингтоні не раз давали зрозуміти, що США схвалюють хід демократичних реформ в Україні після Помаранчевої революції. Тому якщо очима Байдена нова адміністрація й приглядається до ймовірних претендентів на українське президентство, то передусім для того, щоб переконатися у їхній готовності не збочувати з цього курсу в разі приходу до влади.