«Хана» від Хана

21.07.2009
«Хана» від Хана

Андрій Котельник (ліворуч) втратив чемпіонство в Манчестері. (Фото Рейтер.)

Півтора року тому одразу шестеро наших співвітчизників володіли титулами чемпіона світу серед професіоналів у різних вагових категоріях за різними версіями. Однак, як відомо, зберегти почесне звання складніше, ніж його здобути. І сьогодні вже тільки четверо українських боксерів утримують почесні пояси. Спершу — торік — титул втратив легковаговик з Енергодара Володимир Сидоренко, а минулої суботи перед суперником не встояв львів’янин Андрій Котельник.

Звання найкращого за версією WBA в першій напівсередній вазі (до 63,5 кг) Котельник здобув у березні 2008–го в Кардиффі, перемігши за очками британця Гейвіна Ріса. Тепер же 31–річному українцеві протистояв інший представник Туманного Альбіону пакистанського походження — 22–річний Амір Хан, уродженець Болтона. Захищати титул Котельнику довелося знову на чужій території — в Манчестері. Наче перед­чуваючи неприємності, перед візитом до Британії Андрій висловлювався про те, що його можуть засудити, такі побоювання підтверджували й букмекери, котрі віддавали перевагу претендентові.

Неприємності почалися ще на п’ятничному зважуванні. Аби вкластися в рамки вагової категорії, українцеві довелося роздягтися... догола. Поки срібний призер Олімпіади–2000 стояв без трусів, двоє поважних суддів закривали його від спалахів фотокамер своїми піджаками, ледве стримуючи сміх. Ваги таки показали потрібні цифри.

Суперники вийшли на ринг, коли в Україні була друга година ночі неділі. Спочатку Хан побоювався ударів Котельника, але потім зрозумів свою перевагу у швидкості й став більше тиснути на гостя. Амір тримав Андрія на дистанції джебом та й узагалі явно переважав у кількості ударів. Котельник намагався бити більш концентровано, але британець здебільшого уникав таких «пострілів».

Нокаутом у цій дуелі й не пахло, тож глядачі побачили повні 12 раундів. Перевага господаря була очевидною навіть для нейтральних спостерігачів, і активізація українця в завершальних раундах не врятувала його від втрати титулу за очками — 120:108, 118:111, 118:111 на користь Аміра Хана.

Котельник зазнав третьої поразки в 35 боях. Думається, тепер його промоутерові Клаусу–Пітеру Колю доведеться докласти чималих зусиль, аби домовитися про матч–реванш або організувати повернення нашого земляка на вершину через інші поєдинки.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У суботу в Одесі промоутерська компанія братів Кличків К2 East Promotions провела черговий вечір боксу. У головному поєдинку представник української компанії, грузин Автанділ Хурцидзе втретє успішно захистив титул інтерконтинентального чемпіона в середній вазі (до 72,6 кг) за версією WBA. 25–річний спортсмен, на прізвисько Торнадо, технічним нокаутом у п’ятому раунді переміг бельгійця Джамеля Бакхі.

Ще простіше відстояв свій пояс інтерконтинентального чемпіона у напівважкій вазі (до 79,4 кг) за версією WBA В’ячеслав Узелков — вінничанин нокаутував румуна Іштвана Варгу вже в першому раунді.

До речі, якщо український телеканал «Інтер» показав цей бокс уночі в запису, то загальноєвропейський канал «Євроспорт» вів трансляцію у прямому ефірі.