Усе як у кіно

21.07.2009
Усе як у кіно

Альберто Контадор нарешті одягнув жовту майку лідера — після 15 етапів. (Фото Рейтер.)

За три тижні на найпрестижнішій багатоденці світу трапляється стільки різноманітних подій, що про них можна писати книжки й знімати фільми. Те, з чого починалася «Велика петля–2009», сьогодні вже здається ледь не сивою давниною. Щоправда, до минулої неділі боротьба велася переважно за перемоги на окремих етапах, натомість у генеральній класифікації панувало певне затишшя. Як виявилося — перед бурею.

 

Велоспорт як детектив

Негаразди для лідерів загального заліку почалися ввечері в четвер. Тоді на останньому кілометрі дистанції впали два визнані авторитети у світі велоспорту — американець Леві Лейфаймер із казахстанської команди «Астана» й австралієць Кадел Еванс із бельгійської «Сайленс–лотто». Спочатку здавалося, що обидва оговтаються від невдачі, адже падіння не є якимось незвичним явищем (загалом на нинішньому «Тур де Франс» на асфальті опинялися більше ста гонщиків, і тільки 16 із них достроково завершили змагання). Утім рентгенівські знімки показали, що Лейфаймер, котрий ще кілька днів тому перебував на третьому рядку «генералки», не зможе продовжувати гонку через перелом зап’ястка. Еванс же лише перелякався.

У п’ятницю підніжжя Альп на сході Франції зустріли велосипедистів вельми недружньо — під дощем і градом спортсменам довелося вдягати куртки. У таких умовах ніхто в пелотоні й не думав наздоганяти безумців, які кинулися у відрив. У підсумку один із них, 25–річний німець Хайнріх Хаусслер, досяг найбільшого успіху в своїй кар’єрі.

За схожим сценарієм розвивався й суботній етап, щоправда, перешкод рельєфу тут було всього дві — у вигляді скромних гір третьої категорії. Цього разу від основної групи відкололися відразу десять утікачів; серед них опинився й американський ветеран Джордж Хінкепі. На початку десятиліття він їздив разом із семиразовим переможцем «Великої петлі» Ленсом Армстронгом за команди «Ю–Ес постал» і «Діскавері ченнел», а нині представляє «Коламбію».

Коли відрив сягнув восьми хвилин, Хінкепі став віртуальним лідером загального заліку. Проте згодом основна група скоротила відставання до п’яти з половиною хвилин, і в жовтій майці залишився італієць Ріналдо Ночентіні. Джордж же вийшов на друге місце.

А другу перемогу на етапах «Тур де Франс» здобув шестиразовий чемпіон Росії Сергій Іванов, котрий уперше тріумфував тут вісім років тому. Цей успіх виявився дебютним на багатоденці для молодої російської команди «Катюша».

Паралельно точиться суперечка за зелену майку найкращого спринтера між британцем Марком Кавендішем і норвежцем Туром Хусховдом. На фініші 14–го етапу Марк знову випередив вічного конкурента — утім, як згодом виявила комісія, із порушенням правил: Кавендіш незаконно перекрив Хусховду шлях. За це гонщика «Коламбії» записали останнім в основній групі, що погіршило його шанси в боротьбі зі скандинавом.

Цього ж дня на «Турі» трапилася трагедія. 61–річна шанувальниця велоспорту, необережно вийшовши на трасу, потрапила під колеса мотоцикла відеооператора. Мотоцикл вилетів із траси і травмував ще двох фанатів. Серйозних травм вони не зазнали, а от життя жінки врятувати не вдалося...

Зміна декорацій

Те, що в неділю 31–річний Ночентіні втратить жовту майку, було зрозумілим заздалегідь навіть йому. Адже на гонщиків чекали кілька гірських вершин — у тому числі «на десерт» — першої категорії складності. Саме на ній велосипедисти й розіграли призові місця не лише етапу, а й генеральної класифікації.

За кілька кілометрів до фінішу іспанець Альберто Контадор пішов на штурм гори самотужки — сил, аби його підтримати, ні в кого не лишалося. Відстали і партнери по казахстанській «стайні», Армстронг і німець Андреас Кльоден, та й молоді люксембурзькі брати Енді і Франк Шлеки із данського «Саксобанку».

У підсумку Контадор таки здобув перше місце і на етапі, і в загальному заліку.

Галичанин Ярослав Попович так утомився допомагати більш зірковим колегам по «Астані», що чи не вперше на нинішньому «Турі» дозволив фінішувати раніше за себе ще одному українцеві — Володимиру Густову.

Учора спортсмени отримали другий день відпочинку, а сьогодні виходять на черговий гірський етап із двома високими вершинами. Після них розшарування в основній групі лише зросте.

 

ТАБЛО

13–й етап (200 км). 1. Хаусслер (Німеччина, «Сервело тест тім») — 4 год. 56 хв. 26 сек. 2. Чуррука (Іспанія, «Еускалтель–еускаді») — +4,11. 3. Б. Фейлю (Франція, «Агрітубель») — +6,13... 47. Попович («Астана») — +6,43... 63. Густов (обидва — Україна, «Сервело») — +6,56...

14–й етап (199 км). 1. Іванов (Росія, «Катюша») — 4.37,46. 2. Роч (Ірландія, «AG2R ла мондіаль»). 3. Роулстон (Нова Зеландія, «Сервело») — +0,16... 43. Попович... 95. Густов — +5,36...

15–й етап (207,5 км). 1. Контадор (Іспанія, «Астана») — 5.03,58. 2. Е. Шлек (Люксембург, «Саксобанк») — +0,43. 3. Нібалі (Італія, «Ліквігас») — +1,03... 33. Густов — +3,43... 72. Попович — +7,56...

Загальний залік. 1. Контадор — 63.17,56. 2. Армстронг (США, «Астана») — +1,37. 3. Уїггінс (В. Британія, «Гармін») — +1,46... 32. Попович — +12,10... 39. Густов — +18,27...

Командний залік: «Aстана» — 188 год. 22 хв. 49 сек.

Найкращий молодий гонщик:
Е. Шлек — 63.20,22.

Найкращий спринтер: Хусховд (Норвегія, «Сервело») — 218 очок.

«Гірський король»: Пелліцотті (Італія, «Ліквігас») — 109.

 

СПОРТ ЗАРАДИ ЖИТТЯ

Як відомо, легендарний американський гонщик Ленс Армстронг головною метою свого повернення у професіональний спорт назвав боротьбу з раком — цю страшну хворобу він сам подолав. За десять років свого існування благодійний фонд Ленса — Livestrong — зібрав уже 75 млн. доларів. Пересічні громадяни можуть посприяти доброчинним ініціативам Армстронга, купивши жовтий гумовий браслет за 1 євро. Лише впродовж нинішнього «Тур де Франс» внески склали вже 390 тисяч євро. Отримані кошти американець не повезе на свою батьківщину, а спрямує на допомогу хворим у Франції.