Мала репетиція великого футболу

21.07.2009
Мала репетиція великого футболу

Талісмани юніорського Євро — «донбасики».

Перед проведенням якогось грандіозного футбольного форуму ФІФА й УЄФА зазвичай надають країні–господарці шанс проявити свої здібності на трохи нижчому рівні. Так, перед чемпіонатом Європи 2012 року серед дорослих Україні довірили організувати фінальну частину Євро–2009 серед юніорів віком до 19 років.

Цей турнір, який УЄФА проводить щорічно з 2001 року, свого часу відкрив світові Фернандо Торреса та Альберто Аквілані, Олександра Алієва та Лукаса Подольськи, Йоганна Гуркюффа та Хуана Мату. Думається, майбутні герої футбольних полів «засвітяться» і в Україні, що вперше приймає турнір такого високого рангу.

У фінальній стадії виступлять вісім найсильніших збірних, поділених на дві групи. Із 21 по 27 липня вони зіграють по три матчі за коловою системою. Збірна України під керівництвом Юрія Калитвинцева — у групі А разом із ровесниками з Англії, Словенії та Швейцарії. Усі поєдинки цього квартету відбудуться в Донецьку на стадіоні «Металург» та РСК «Олімпійський». В іншому індустріальному місті Донеччини, Маріуполі, на стадіонах «Іллічівець» та «Західний» у групі В змагатимуться Франція, Сербія, Туреччина та Іспанія.

По дві найкращі команди з кожної групи зійдуться в півфіналах. Переможці цих дуелей розіграють головний трофей 2 серпня на домашній арені «Шахтаря».

Фаворитом номер один донецького чемпіонату фахівці вважають збірну Іспанії, яка за останні сім років чотири рази ставала найсильнішою на континенті. Господарі турніру, за словами їхнього керманича Калитвинцева, мають завданням мінімум для себе вихід до фіналу.

 

ХТО, ДЕ, КОЛИ

Склад збірної України

Воротарі: Базилевич («Шахтар»), Левченко («Олімпік», Донецьк), Піцан («Карпати»).

Захисники: Білий, Бутко (обидва — «Шахтар»), Кривцов («Металург» (З)), Кушніров, Логінов, Люлька, Парцванія, Петров (усі — «Динамо»).

Півзахисники: Віценець, Чайковський (обидва — «Шахтар»), Гармаш, Д. Єременко, Рибалка (всі — «Динамо»), Карноза, Шахов (обидва — «Дніпро»).

Нападники: Каверін («Дніпро»), Картушов («Шахтар»), Коркішко, Малін, С. Шевчук (усі — «Динамо»).

Розклад матчів групи А (Донецьк)

1–й тур (21.07)

Україна — Словенія (19.00, РСК «Олімпійський»)

Англія — Швейцарія (17.00, «Металург»)

2–й тур (24.07)

Україна — Англія (19.30, РСК «Олімпійський»)

Словенія — Швейцарія (17.00, «Металург»)

3–й тур (27.07)

Швейцарія — Україна (19.00, РСК «Олімпійський»)

Словенія — Англія (19.00, «Металург»)