«Міжусобне» «золото»

18.07.2009
«Міжусобне» «золото»

Ольга Харлан і Галина Пундик після очного протистояння разом радіють здобутим медалям. (Фото прес–служби Федерації фехтування України.)

Схоже, минулорічний тріумф у командних змаганнях на Олімпіаді додав українським шаблісткам віри у власні сили. І на нинішній першості Старого світу в Пловдиві ніхто не спромігся зупинити їх в індивідуальному турнірі — наші дівчата вибивали з боротьби за медалі винятково самі себе, але навіть при цьому здобули «золото» й «бронзу».

Без втрат подолавши груповий раунд, четвірка українок вийшла до «плей–оф». Уже в 1/16 фіналу турнірна сітка звела срібну призерку Євро–2006 Ольгу Харлан і бронзову — Євро–2007 — Олену Хомрову. У дербі землячок із Миколаєва гору взяла молодша Харлан — 15:11. Ще одне земляцьке протистояння жереб організував у 1/8 фіналу, де билися Галина Пундик і Ольга Жовнір, фехтувальниці з міста Нетішина, що на Хмельниччині. Тут перемогла більш досвідчена Пундик — 15:8. Олі Жовнір, яка лише півтора року тому замінила в «основі» Ніну Козлову й була на Олімпіаді запасною, ще належить набиратися досвіду баталій найвищого рівня.

У чвертьфіналі Харлан впевнено розібралася з полячкою Катаржиною Кедзьорою (15:9), а Пундик — із румункою Андреа Пелей (15:11). Вихід у півфінал уже гарантував українкам медалі, утім саме на цій стадії знову перетнулися шляхи наших дівчат. Наймолодша, але найкраща серед «жовто–синіх» 18–річна Оля Харлан явно переважала Галину — 15:7. І був ще один тріумфальний бій: навіть недавня хвороба, підхоплена під час турніру в Америці, не завадила Ользі набрати чудову форму й розбити у фінальній сутичці дворазову призерку юніорських чемпіонатів світу — росіянку Катерину Дяченко (15:10).

Таким чином, Оля Харлан уперше стала чемпіонкою континенту, а Галя Пундик отримала дебютну медаль (бронзову) в індивідуальних змаганнях. Міжусобні «розборки» не посіяли між дівчатами ворожнечу, й після нагородження вони вітали одна одну з успішним виступом; не стояли осторонь і Хомрова та Жовнір.

Могли порадувати позавчора й наші шпажисти, але Богдан Нікішин із Дніпропетровська у чвертьфіналі поступився лише одним уколом майбутньому переможцеві з Німеччини Свену Шміду — 7:8. Ще троє наших вилетіли раніше: Ігор Рейзлін і Віталій Медведєв — у 1/16 фіналу, а Максим Хворост — в 1/64.

Тож індивідуальні змагання збірна України завершила з трьома медалями (нагадаємо, була ще «бронза» в активі шпажистки Яни Шемякіної).

Учора зранку командні суперечки розпочали рапіристки. У 1/8 фіналу українки розім’ялися на туркенях (45:7), але вже у чвертьфіналі вибули з боротьби за нагороди, поступившись збірній Росії (25:40).

 

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Індивідуальні змагання. Шабля. Жінки. 1. Харлан (Україна). 2. Дяченко (Росія). 3. Пундик (Україна), Мері (Франція)... 14. Жовнір... 30. Хомрова (обидві — Україна)...

Шпага. Чоловіки. 1. Шмід (Німеччина). 2. Робейрі (Франція). 3. Бошко (Угорщина), Грум’є (Франція)... 6. Нікішин... 18. Рейзлін... 21. Медведєв... 71. Хворост (усі — Україна)...