«Раду» вимкнено

17.07.2009
«Раду» вимкнено

Із бійками, сварками, обопільним блокуванням і взаємними образами 4–та сесія Верховної Ради VI скликання вчора таки закрилася. Але, радо вибігаючи із сесійної зали (більшість — у напрямку аеропортів, звідки чартери понесуть на курорти), нардепи визнавали, що надовго розслабитися не вдасться: і Блок Тимошенко, і Партія регіонів уже пообіцяли ініціювати позачергові сесії. Перші — бо «залишилися невирішеними ще дуже багато нагальних питань», другі — бо й надалі наполягають на підвищенні соціальних виплат для населення. А сходяться всі на тому, що до початку виборчої кампанії конче треба ухвалити закон про вибори Президента.

 

Превентивне блокування

Ранок позачергового засідання Верховної Ради почався несподівано. Сам факт заблокованої трибуни вже нікого не здивував, але в таборі «блокаторів» відбулися зміни: замість «бійців» Партії регіонів перед президією вишикувалися БЮТівці. Як пояснили «тимошенківці», вони таким чином захищали президію від блокування «регіоналами». Ті заспали і прийшли в залу значно пізніше, ніж завбачливі представники урядової фракції, котрі чергували «під куполом» іще з сьомої ранку. Журналістів, які з’явилися на стандартний початок засідання о десятій, зустріла «картина олією» в стилі Босха: представники двох найбільших фракцій, опозиційної та проурядової, розмістилися по різні боки від президії, скоса поглядаючи одне на одного, але крісел парламент­ського керівництва не займаючи.

Тим часом біля кабінету Голови ВР було неспокійно. Побачивши, що в залі в них із блокуванням нічого не вигорить, «регіонали» вирішили заблокувати Володимира Литвина превентивно — ще на виході з кабінету. Коли охорона намагалася вивести спікера, у приймальні сталася бійка — відзначилися нардепи від ПР Михайло Чечетов і Владислав Лук’янов.

Руки в хід не пустили

Загалом на порядку денному стояло сім питань — зокрема, складення присяги БЮТівцем Олегом Тищенком, який пройшов за списком замість звільненого Віктора Лозинського, та зачитування депутатських запитів.

За словами Чечетова, п’ять інших питань з’явилися там несподівано, що дуже обурило Партію регіонів. Настільки, що, коли Литвин таки прорвався на своє робоче місце, відкрив засідання, зачитав запити й оголосив розгляд питання про скасування недавнього рішення ВР щодо виділення коштів на Євро–2012, «регіонали» на балконі перелізли через загорожу і відімкнули систему «Рада». БЮТівці запропонували вихід: голосувати підніманням рук. «Ну не будуть же вони стрибати нам на руки», — зауважив Сергій Міщенко.

Спікера все це неабияк розлютило, і він пригрозив не закривати сесію доти, доки депутати не домовляться щодо спільної роботи. Спершу, щоправда, Литвин чемно просив нардепів не битися й увімкнути «Раду», але надалі — розпалювався.

«Ну є ж якась відповідальність, совість. Що ще не так було зроблено?! — гнівався Голова. — Я сесію не закрию. Ми з вами домовлялися, ви промовчали, потім цинічно завели людей, які нагадують роль не депутата, а бойовика, які виламують двері, де тільки можна. В якій країні ще таке робиться?»

Потім, щоправда, Литвин кардинально змінив свою думку і пригрозив закрити засідання опівдні, хай там що. Бо «зв’язуватися із закордоном (де перебувають лідери БЮТ і ПР Тимошенко та Янукович. — Авт.) і домовлятися — це занадто дорога ціна для України!» І вже за три хвилини... оголосив про перерву до 12.30. Попередивши, що як не вдасться домовитися й цього разу, то доведеться засідати ще в суботу або неділю.

Розходьтеся, але не розслабляйтеся

Погроза втратити ще й вихідні так налякала парламентаріїв, що вони взялися до роботи. За домовленістю лідерів фракцій у порядок денний внесли питання щодо розгляду законопроекту про прожитковий мінімум. 419 голосами його відправили на повторне друге читання. Також парламентарії відправили на «повторне друге» законопроект про рефінансування банків і ратифікували угоду про позику Європейського банку реконструкції. А от постанову про скасування дещо скандального (особливо з точки зору фахівців банківської сфери) рішення щодо фінансування Євро–2012 за рахунок 9,8 мільярдів коштів Нацбанку ухвалити так і не вдалося — забракло голосів.

Вислухавши Гімн України, депутати розійшлися на канікули. Офіційно — до 1 вересня. Насправді — поки не викличуть у залу. Принаймні представники Блоку Тимошенко вже не раз вихвалялися, що підписів назбирали ого–го — вистачить, щоб скликати позачергові сесії ледве не щодня.

 

ДО РЕЧІ

Голова Верховної Ради Володимир Литвин іде у президенти. «Я сьогодні заявляю про те, що остаточно ухвалив рішення щодо участі у виборчій кампанії з виборів Президента для перемоги, — сказав спікер після закриття сесії Верховної Ради. — Країні потрібно дати новий, зрозумілий і прийнятний курс, потрібно рішуче навести порядок, забезпечити відповідальну владу».