Молодий ривок

17.07.2009
Молодий ривок

Яна Шемякіна у Пловдиві програла лише олімпійській чемпіонці. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Перемоги в індивідуальних змаганнях нашим «мушкетерам» даються значно важче, ніж у команді, тому й емоцій викликають більше. Основні надії збірної України на континентальному форумі в Пловдиві були пов’язані з квартетом шаблісток — чемпіонок олімпійського Пекіна. Про шанси решти фахівці особливо голосно не говорили, аби не наврочити: раптом хтось та й «вистрелить». Щоправда, перший день не додав надій на успіх в «одиночці». Але вже в середу справжній «вибух» створила шпажистка Яна Шемякіна, вперше в кар’єрі зійшовши на п’єдестал турнірів такого високого рівня.

Порадували насправді всі шпажистки. Киянка Ольга Партала та тріо тріумфаторок Універсіади–2009 — тернопільчанка Олена Кривицька, львів’янки Анфіса Почкалова і Яна Шемякіна — впевнено подолали груповий етап, посівши у своїх секстетах перше–друге місця. Дівчата дружно пройшли першу стадію «плей–оф», а от уже в 1/16 Кривицька й Почкалова вибули з боротьби, поступившись, відповідно, росіянці Логуновій (11:15) та італійці Кассіолі (13:15). У 1/8 фіналу перед ще однією представницею Росії, Сівковою, склала зброю Партала (9:15).

Шемякіна ж виявила справжній бійцівський характер і дійшла аж до півфіналу, причому кожну дуель вона вигравала «на нервах» — на останніх уколах. Підопічна Андрія Орликовського змусила розпрощатися з медальними надіями швейцарку Тіффані (15:13), німкеню Созанську (15:9), француженку Жин (15:14) та ізраїльтянку Міллс (15:13). У півфіналі 23–річна Шемякіна билася на рівних із чемпіонкою світу–2007, олімпійською чемпіонкою Пекіна Бріттою Хайдеман із Німеччини. За рахунку 14:14 суперниці завдали уколи одночасно, але щастя усміхнулося титулованій Брітті — 16:15.

За регламентом, сутички за третє місце не проводять, тож Яна отримала бронзову нагороду. На попередньому великому турнірі, Олімпійських іграх–2008, вона була лише 18–ю.

На жаль, значно гірше виступили того дня рапіристи. Бронзовий призер минулорічного чемпіонату Європи в Києві Андрій Погребняк не подолав навіть груповий етап. Найдовше в турнірній сітці залишався 20–річний львів’янин Ростислав Герцик, котрий поступився в 1/16 фіналу чемпіонові світу — німцеві Петеру Йоппіху (10:15).

Учора індивідуальні змагання завершилися суперечками шаблісток і шпажистів. Усі восьмеро представників України (по чотири в кожному турнірі) до обіду подолали груповий раунд.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Індивідуальні змагання. Шпага. Жінки. 1. Хайдеманн (Німеччина). 2. Сівкова (Росія). 3. Шемякіна (Україна), Флессел–Колович (Франція)... 9. Партала... 21. Почкалова... 25. Кривицька (всі — Україна)...

Рапіра. Чоловіки. 1. Бальдіні (Італія). 2. Круз (В. Британія). 3. Весселс (Німеччина), Холстед (В. Британія)... 19. Герцик... 45. Юнес... 49. Погребняк... 59. Лопатенко (всі — Україна)...