Ще один «залп» по Мазепі

Ще один «залп» по Мазепі

БЮТівська мерія Полтави поставила ще один «шлагбаум» на шляху до встановлення в місті пам’ятника гетьману Іванові Мазепі. Нагадаємо, 16 квітня контрольована БЮТівцями міська рада Полтави призупинила до 10 липня дію попередньої постанови про погодження місця розташування монументу. Заплановане ще на 27 червня відкриття пам’ятника тоді «відсували» на 24 серпня — нібито тільки для того, щоб не перетворювати Соборний майдан на будмайданчик напередодні головних урочистостей із нагоди 300–річчя Полтавської битви і «не дратувати» гостей із Росії. Учора ж міськрада готувалася ухвалити рішення про цілковите скасування «погоджувального» вердикту щодо Мазепи. Для цього на сесії не вистачило кількох голосів, тож ухвалили інше, «хитріше», рішення, підтримуване самим мером Андрієм Матковським. Тепер міськвиконкому належить по–новому «вирішити питання щодо визначення замовника та підготувати проект рішення на розгляд чергової сесії міськради про надання дозволу на спорудження пам’ятника Івану Мазепі».

Тож і публічні обіцянки міського голови від БЮТ Матковського («після 10 липня можете будувати і відкривати пам’ятник на День Незалежності»), і його «тверда домовленість» із «губернатором» Валерієм Асадчевим не перевищили вартості ламаного шеляга...

Триметровий Іван та плюс постамент

Триметровий Іван та плюс постамент

Поки тривають усі перипетії навколо встановлення пам’ятника Іванові Мазепі у Полтаві, робота над ним не припиняється. Над композицією в Києві — в об’єднанні «Художник» — працює заслужений художник України Микола Білик, співавтор пам’ятника Ярославу Мудрому в Києві.

Не дотягли до гетьмана

Не дотягли до гетьмана

Крім Полтавської битви, у житті Івана Мазепи були віршовані рядки знаменитої «Думи», інтимна лірика листів до Мотрі Кочубеївни і понад десяток церковних будівель — соборів та монастирів, які він будував чи підтримував власним коштом. Меценатство було притаманне всьому українському козацтву, але саме від Мазепи ми починаємо вести лік відомим доброчинцям. Позавчора долучити до цієї справи заможних сучасників спробував Микола Кульчинський, народний депутат від «Нашої України» та голова полтавського обласного осередку товариства «Просвіта». «УМ» уже писала, що Кульчинський збирає кошти на пам’ятник Івану Мазепі в Полтаві. Частину з 700 тисяч, яких не вистачає для завершення проекту, пробували зібрати шляхом відкритого мистецького аукціону, що проходив у Митрополичих палатах на території Софіївського собору.

Всі статті рубрики