Обережно, скалки!

16.07.2009

Американські травматологи дійшли висновку, що слизькі підлоги у ванних кімнатах є місцем, особливо небезпечним для дітей. При цьому абсолютно не важливо, чи наглядає за малюком дорослий. Як повідомляють «Медновини», практика свідчить, що присутність батька чи мами не сприяє зниженню травматизму. Під пильним оком родичів дитина падає й набиває синці так же часто, як і вовтузячись біля раковини абсолютно безконтрольно.

Експерти з Національної дитячої лікарні кажуть, що в США щодня послизаються і падають на підлогу близько 120 дітей, яким згодом потрібна лікарська допомога. Причому найбільш уразливою категорією пацієнтів є малюки до чотирьох років, у яких високо розташований центр ваги. Через таку особливість дво, трирічні малята падають особливо невдало, травмуючи обличчя. Відповідно, допомогти таким хворим буває складніше, ніж замазати «зеленкою» подряпану руку в старшої дитини.

Лікарі, яким часто доводиться рятувати таких дітлахів від інвалідності та смерті, закликають батьків і виробників обладнання для ванних кімнат уникати слизьких матеріалів і предметів із гострими кутами. Скляні поверхні мають бути достатньо міцними і не розбиватися на багатокутні скалки при ударі, адже саме зі скалками пов’язані найбільш страшні рвані рани при падінні у ванних кімнатах. Усі ці заходи, як вважають спеціалісти, дають набагато кращий ефект, ніж простий догляд за дитиною. Чому? А тому, що батьки зазвичай просто не в­стигають зловити маля «на крутому повороті», щоб запобігти падінню дитини.

Педіатри кажуть, що погано закріплена техніка (така, як телевізор чи комп’ютер) теж робить кімнату не найкращим місцем для грайливих дітлахів. Важкий предмет може впасти на дитину й завдати дуже серйозних ушкоджень: переломів кінцівок, внутрішніх кровотеч, гематом, які погано розсмоктуються, тощо. Але провівши останнє дослідження, дитячі «айболиті» вирішили, що мокра підлога у ванні небезпечніша від хиткого телевізора. Тому дорослим треба обладнати ванну згідно з вимогами лікарів, щоб уникнути зайвих візитів до дитячого травматолога.