Апетитне море

16.07.2009
Апетитне море

І що б це мені погризти? (Фото автора.)

Відпочиваючи на морі, можна не тільки гарно засмагнути, зміцнити мускули та покращити настрій. Як попереджає Роберт Мурр з університету Північної Кароліни, нерідко після пляжної відпустки у чоловіків та жінок звідкілясь «наростають» зайві кілограми. Причому в людей, які активно стрибають через хвилі та влаштовують запливи «за буйки», «до коси» і «до посиніння», тіло чомусь важчає не менше, ніж у любителів ліниво повалятися під парасолею та почитати книжку. Як думаєте, чому?

 

Слина котиться навіть від хліба

Мабуть, кожен із нас бодай раз у житті відчув буркотіння в животі та «звірячий апетит» після тривалого плавання. Або ж згадайте родинні виїзди на море, коли й дорослі, і малі після водних процедур та сонячних ванн починали їсти втричі більше, ніж звичайно. І нерідко під вечір, коли до електрички додому лишається 30–40 хвилин, навіть найпримхливіші гурмани починали за три щоки наминати простеньку картоплю «в мундирах» та ділити на компанію підсушений хліб.

І це не дивно, кажуть американські вчені. Адже після плавання в теплій воді впродовж 45 хвилин люди поглинають їжу калорійністю понад 600 калорій. А після плавання в холодній воді ще більше — 877 калорій. Чому в плавця виникає такий апетит? Бо організмові здається, що він витратив на бовкання у воді дуже багато сил, тож людині треба добряче попоїсти. І все було б чудово, якби не одне «але». Дослідження доводить, що масштабне відчуття голоду не відповідає реальному стану справ. Енерговитрати під час плавання (упродовж 45 хвилин) становлять трохи більше 500 калорій. І якщо людина слухає голос шлунка та наїдається на пляжі під саму зав’язку, вага відпочивальника буде невпинно зростати.

Тому дієтологи радять обдурити шлунок: спочатку випити склянку теплого чаю без цукру або мінеральної води без газу. Почекати дві–три хвилини, потім з’їсти огірок, помідор, шматок капусти, яблуко чи їнший продукт, збагачений харчовими волокнами. А вже далі їсти рибу, сир, картоплю чи більш «важкі» страви. Також лікарі рекомендують не запихатися мискою вареників за три секунди, а ретельно пережовувати кожен шматок і робити невеликі паузи між подачами смачненького до рота. Тоді, по–перше, органам травлення буде простіше виконувати свою роботу (це важливо для профілактики гастриту й виразки). А по–друге, завдяки тривалій треапезі сигнал про насичення встигне дійти до головного мозку раніше, ніж ви дійдете до банального переїдання. А значить, матимете більше шансів не набрати зайву вагу, а навпаки, скинути кілька кілограмів.

Півгодини — те, що треба

Роберт Мурр каже, що плавання — це чудовий спосіб отримати аеробні навантаження і пропрацювати серцево–судинну систему. А людям із надмірною вагою, вагітним і жертвам болю в спині плавання приносить особливе задоволення, бо допомагає на деякий час відчути себе невагомою пір’їнкою. У воді кінцівки менше важать, і людина витрачає менше сил на подолання гравітації, тому може без особливих труднощів збільшити амплітуду рухів. З цієї ж причини плавець менше ризикує заробити травму суглобів або розтягнення зв’язок.

Утім дослідник рекомендує «товаришувати» з водою (неважливо, в морі чи в басейні) правильно. Оскільки плавання практично не навантажує наші кістки, для профілактики остеопорозу людям слід додатково бігати, влаштовувати прогулянки або тягати гантелі. Крім того, пересічному плавцеві краще плавати «сеансами» по п’ять хвилин, між якими робити хвилинну перерву. А загалом початківцям в освоєнні водних просторів слід активно плавати близько тридцяти хвилин на день. Тоді можна казати про значний оздоровлювальний ефект.

А для того, щоб уникнути перенапруження плечових суглобів та м’язової втоми у певних місцях, треба вправлятися в різних стилях плавання та робити водну гімнастику. У цьому допоможе дошка (тримаючись на ній, можна добре потренувати ноги), надувний матрац із пасажирами (штовхаючи такий плавзасіб, ви навчитеся гребти однією рукую) тощо. Головне — не переборщити!