Дні бабаків

16.07.2009
Дні бабаків

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Сьогодні парламент знову збирається на позачергове засідання. Над цими зборами висітиме «закляття» останніх тижнів, зокрема і минулого вівторка — закляття блокади. Позавчорашнє засідання так і не розпочалося: лідери політичних сил допізна вели переговори, проте не досягли згоди щодо порядку денного. Події у ВР нагадують відомий фільм про дні бабака, які від ранку до ночі були однаковісінькими. А тим часом Верховна Рада упритул підійшла до межі: за календарним планом, у п’ятницю — останній день роботи парламенту.

 

Ой, чий депутат стоїть?

Незважаючи на те, що понеділок мав би бути останнім днем сесії, ніхто точно не спрогнозує, що буде діятись далі. З одного боку, Партія регіонів блокує трибуну, а отже, не дозволяє офіційно закрити сесію. Водночас Блок Юлії Тимошенко наполегливо продовжує скликати позачергові засідання ВР і, очевидно, займатиметься цим упродовж усього літа. Тобто буде офіційний фінал чи ні, а влітку парламент, мабуть, порожнім не залишиться.

Народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський пояснює у коментарі «УМ», що весняну сесію можна закінчувати і без офіційної церемонії. «Ні в Конституції, ні в законах нема ні слова про те, що сесію обов’язково треба закривати. Є лише дві диспозиції: про те, коли починається весняна сесія, і коли починається осіння. Це означає, що ми маємо керуватися календарним планом, який було затверджено ще взимку. Згідно з цим планом, останній день сесії — 17 липня». Тому Зарубінський переконаний, що, незалежно від блокади, сесія «автоматично, на юридичних підставах закривається у п’ятницю».

Однопартієць спікера вважає, що причиною блокування трибуни є те, що в законодавчий процес втрутилася виборча кампанія. На думку Зарубінського, до цього процесу долучилися додаткові фактори: інтерес Президента, а також меркантильні інтереси Партії регіонів, якщо конкретно — групи Фірташа, яка в ПР набрала домінуючої ваги. «Вони зацікавлені у проведенні дострокових парламентських виборів. Тому зараз триває блокада Верховної Ради. Віктор Ющенко з командою хоче вирішити своє політичне майбутнє ще до того, як відбудуться президентські вибори. Для Партії регіонів головне — змінити виконавчу владу», — вважає Зарубінський.

Натомість депутат із «Нашої України» Андрій Парубій не вірить у такий сценарій. «Це неправда. Президент стоїть поза процесом інтриг у парламенті. До того ж, через декілька днів мине термін, коли Президент має право розпускати Верховну Раду. Подібні заяви — це піар–технологія», — вважає депутат.

Порядок без порядку

А тим часом Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко закликала депутатів усе–таки проголосувати рішення, «які дали б можливість продовжити підготовку до Євро–2012 і провести наступні вибори Президента за прозорими правилами за 90 днів». «Я з пошаною ставлюся до опозиції та її прагнення підвищити соціальні стандарти для громадян України. Це питання, як і кадрові зміни в уряді, буде обов’язково розглянуто, коли буде належним чином підготовлено», — заявила Тимошенко.

Партія регіонів у відповідь заявила, що готова почекати часу, коли «питання набере стану готовності». «Ми в будь–який час, у будь–який день готові зібратися на позачергову сесію і проголосувати. Все залежить лише від правлячої коаліції — як тільки вона оголосить про те, що готова підтримати нашу ініціативу з підвищення зарплат та пенсій для бідних, депутати від Партії регіонів проголосують за це. А після вирішення цього основного питання ми візьмемо участь у розгляді й прийнятті рішень», — відповіли хитрі «регіонали».

Натомість народний депутат від «НУ» Андрій Парубій стверджує, що блокування трибуни — позірне. На його думку, Верховна Рада може запрацювати вже сьогодні, і сьогодні ж офіційно «закритися» на канікули. «За нашими даними, поки триває блокування трибуни, БЮТ і Партія регіонів готують низку законопроектів, — відзначив у коментарі «УМ» Парубій. — Блокування парламенту — це боротьба нанайських хлопчиків, які ніби активно борються, але насправді граються. Зокрема, йдеться про проект змін до закону про вибори Президента, який дасть БЮТ і ПР преференції при формуванні виборчих комісій. Думаю, у четвер ми побачимо, що за ці проекти буде проголосовано, а потім відбудеться закриття сесії».