Кубло для «кодла»

15.07.2009

Народний депутат від Партії регіонів Олександр Черноморов виграв у суді суперечку щодо свого посадового права на «покращення житлових умов». Він є одним із депутатів, які звернулися до парламенту з клопотанням про виділення квартири. Оскільки заяву не задовольнили, чільний діяч «Руської общини Криму» вирішив піти до суду. Позивався успішно.

 

Кому тисячі на день мало

«У депутата мають бути нормальні житлові умови, — пояснив Черноморов в інтерв’ю інтернет–виданню «Pro.UA». — Як можна вимагати від депутата якісної роботи, якщо він разом із сім’єю протягом кількох років перебивається в готелі «Київ» у кімнатці площею 7 кв. м?»

Депутат із Ялти не вперше скаржиться на нелегкі депутатські будні. Восени, коли почалася економічна криза, він нарікав на те, що 1000 гривень, які банкомат дозволяв зняти з рахунку протягом дня, — дуже мало для депутата. «Для того, щоб пообідати у центрі столиці, 100 гривень не вистачає, — заявляє Черноморов. — А крім обіду, треба ще повечеряти, поснідати і купити бензин для «Тойоти Прадо».

За українським законодавством, депутати, які не мають помешкання у столиці, мають право на поліпшення житлових умов. Їм надають готельний номер, а при бажанні й сякому–такому обґрунтуванні (дружина, діти тощо) — квартиру або ж грошову компенсацію для купівлі свого житла. Якщо слідувати букві закону, помешкання має бути службовим, але в законі настільки розмиті та «вільні» формулювання, що більшість депутатів здобувають у приватну власність «вічні» квадратні метри. На практиці не пригадується жоден випадок, коли парламентарій після складення мандату відмовився б від квартири, в якій жив упродовж каденції…

У Верховній Раді вишикувалася чимала черга в сподіваннях на квартиру — і з депутатів, і з працівників апарату. За різними даними, в цій черзі стоїть понад півсотні парламентаріїв. Тим часом, за два останніх роки — тобто в VI скликанні ВР — жоден депутат не отримував казенного житла.

Квартира... жеребом

На цьому тлі продовжують розгортатися перипетії довкола будинку на вулиці Срібнокільській у Києві, де було розпочато будівництво квартир для депутатів. Наразі там добудовано 17 помешкань. Олександр Черноморов стверджує, що ці квартири намагалися привласнити високі представники апарату Верховної Ради. Це нібито був один із мотивів, який спонукав його позиватися до суду.

Але найближчим часом доля цих 17 квартир може визначитися. Як пише газета «Високий замок», у Верховній Раді їх поділили… шляхом жеребкування. «Розподіл квартир відбувся на засіданні комітету минулого тижня, — розповів член Регламентного комітету ВР Валерій Камчатний. — На 17 помешкань було близько 60 претендентів. Чотири квартири розподілили між так званими «першочерговиками». Решту 13 — жеребкуванням, як це завжди робилося».

До тих, хто стояв першим у черзі, зокрема, належить Спиридон Кілінкаров із фракції Компартії: він має статус учасника бойових дій, виростив трьох дітей. При цьому Камчатний відзначив: «В ордері буде написано, що житло надається як службове, і буде вказівка на те, що воно підлягає поверненню після закінчення депутатської каденції».

Голова Регламентного комітету, «регіонал» Олександр Єфремов уже зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про переведення «17 квартир у житлових будинках, які належать до державного майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради», до числа службових жилих приміщень, які «можуть надаватися народним депутатам України на строк їх повноважень». Кому перепадуть ці квартири — у проекті постанови та супутніх документах не згадується. Так само невідомо, чи є серед них прізвище Черноморова.