Український фольк із польським акцентом

15.07.2009
Український фольк із польським акцентом

Нещодавно у Польщі з’явився диск великого проекту «Інші звучання» польського культурного інспіратора Мірека Ольшувки: спільний музичний альбом гурту Voo Voo та українських «Гайдамаків». Проект складається із компакт–диска на десять пісень й книжки під назвою Voo Voo ї Haydamaky. Як обіцяють видавці, невдовзі в Україні він вийде лімітованим тиражем.

Співпраця двох гуртів розпочалася два роки на польсько–українському кордоні під час концерту «Європейський міст — Кордон 803». «Гайдамаки» настільки вразили Voo Voo, що невдовзі польські музиканти заявили: «Ця музика геніальна, вона допомогла нам краще пізнати власну музичну культуру». І вже за рік гурти представили публіці спільний матеріал. Незважаючи на різницю у стилі й манері гри, музиканти порозумілися, вклавши у спільний альбом частину своїх уподобань та настроїв. Це добре простежується у пісні «Вавилонська система», що входить до новоспеченого альбому: Voo Voo ведуть тему вокалу з властивими їм експериментами, і на цій основі «Гаймадаки» будують свою музичну етнооболонку, якою, зрештою, просякнутий весь альбом.

Вибір пісень до проекту, за словами «Гайдамаків», не був важким завданням: частка від кожного гурту мала бути співмірна, проте в альбомі все ж таки відчувається більший вплив «Гайдамаків», адже вони внесли старі, але не видані раніше твори. Таким чином, маємо лемківський, буковинський та гуцульський фольклор, частково інтерпретований поляками з Voo Voo. Ключову роль у новому альбомі Voo Voo ї Haydamaky відіграють духові інструменти та акордеон. Коли слухаєш фрагменти цих партій із диску, відчуваєш особливе піднесення, що вже говорити про концерти «наживо» — це взагалі окреме дійство. У даному випадку ми завдячуємо акордеоністу Івану Леньо з українського боку та саксофоністу Матеушу Поспєшальському — з польського. Саме вони створили музику до більшості композицій, які звучать як одна тема, одне дійство, одна мить.

Проект Voo Voo ї Haydamaky, без сумніву — нова сторінка у музичному літописі обох гуртів. Ключова фраза альбому «Як багато рік нам треба перейти» вкотре доводить, як мало ми знаємо про свої надбання і надбання своїх сусідів. Для цього варто заглибитися у спільну роботу Voo Voo і «Гайдамаків», самотужки змірявши глибину рік, які подолали музиканти.

Мар’яна КРІЛЬ