По балканські «яблучка»

15.07.2009
По балканські «яблучка»

Олександру Петріву до снаги підняти український прапор і над Осієком. (Фото Рейтер.)

Упродовж найближчих двох тижнів хорватське місто Осієк, що поблизу кордону з Сербією, прийматиме чергову континентальну першість стрільців. Українська команда прибула на Балкани представницькою делегацію у складі 31 спортсмена, аби підтвердити високе реноме вітчизняної кульової стрільби. На попередньому турнірі дворічної давнини наші снайпери посіли перше командне місце, тож потрібно постаратися, аби зберегти лідерський статус.

У тому, що з Осієка українці повернуться з нагородами, сумнівів немає. До Хорватії головний тренер Анатолій Кукса повіз одразу трьох олімпійських чемпіонів: чернігівка Олена Костевич тріумфувала в Афінах–2004 у стрільбі з пістолета, львів’янин Олександр Петрів здобув «золото» у Пекіні–2008 пістолетом, а кримчанин Артур Айвазян — гвинтівкою. Тут же й срібний призер Ігор–2008 у вправі з гвинтівкою донеччанин Юрій Сухоруков, його колега по зброї — переможниця травневого етапу Кубка світу в Мюнхені Дарина Шитко. (До речі, Костевич також перемогла в Німеччині на дистанції 10 метрів.) Тарас Магмет з Івано–Франківська так само є тріумфатором етапу світового Кубка, але в Мілані. Він, як і львів’янин Роман Боднарук, змагатиметься у стрільбі зі швидкісного пістолета. Разом із Петрівим ця трійця є чи не найголовнішими претендентами на перемогу у своєму виді. А ще ж є амбітна молодь — скажімо, рівнянин Андрій Сокіл чи киянка Мар’яна Пелих, які вперше змагатимуться на турнірі подібного рівня і прагнутимуть зарекомендувати себе якомога краще.

До європейського чемпіонату наші стрільці готувалися у Львові, де провели неповний збір: замість двотижневої підготовки обмежились десятьма днями. Причина банальна — проблеми з фінансуванням. Із цієї ж причини українці пропустили етапи Кубка світу в Південній Кореї та Китаї — занадто дорого туди літати. Більше того, до останнього моменту не було відомо, чи поїде збірна до Хорватії взагалі! Окрім витрат на переїзд, потрібно зробити внесок за кожного спортсмена в розмірі 150 євро. Але гроші таки знайшлися — практично в останній день.

«Ми їдемо до Хорватії найсильнішим складом, без втрат. Тому обов’язково добудемо медалі», — розповів напередодні вояжу досвідчений Петрів. Сам він змагатиметься у кількох дисциплінах, у тому числі і зі швидкострільним пістолетом на відстані 25 м — саме цей вид приніс галичанину олімпійське «золото».