Згадати й примножити

15.07.2009
Згадати й примножити

Досвідчена Ольга Лелейко не змогла вдруге в кар’єрі зійти на п’єдестал чемпіонату Європи. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після затишшя в календарі подій першої половини літа цього тижня спортивний світ «вибухне» одразу трьома чемпіонатами — європейськими зі стрільби й фехтування та світовим — із водних видів спорту. Нащадки мушкетерів на свій зліт зібралися в одному з найстаріших міст Європи — болгарському Пловдиві, історію якого обчислюють з IV тис. до н.е. Утім, вільного часу для екскурсій у фехтувальників 39 країн залишиться небагато. Упродовж тижня в щільній програмі турніру традиційно розіграють 12 комплектів медалей — по шість в індивідуальних і командних змаганнях у всіх трьох видах зброї.

 

Наступ двома дюжинами

Українська делегація заявила повний склад — 24 спортсмени (по чотири в кожному виді). Головний тренер «синьо–жовтих» Вадим Гутцайт збирав команду з двох «підрозділів». Одна частина його підопічних тренувалася на зборах у Кончі–Заспі, а друга — виступала минулого тижня на Всесвітній Універсіаді в Белграді. Там шпажистки й шаблістки виграли турнір, а шпажисти обмежилися «бронзою». Щоправда, із «золотої» команди Пекіна–2008 ніхто з шаблісток у Сербії не засвітився — наші перемогли другим складом. Зате на чемпіонаті Європи на доріжку вийдуть і Харлан, і Хомрова, і Пундик, і Жовнір. Щодо шпажистів, то з Белграда до Пловдива перебралися троє дівчат (Кривицька, Шемякіна, Почкалова) і двоє хлопців (Медведєв і Рейзлін).

На торішньому форумі, який, нагадаємо, Українська федерація фехтування успішно провела в Києві, господарі здобули дві медалі: рапірист Андрій Погребняк отримав «бронзу» в індивідуальних змаганнях, а шаблістки — «срібло» в команді. Зараз українці можуть розраховувати на не менший доробок, адже ковалі нагород 2008 року — у строю, та й представники шпаги мають реабілітуватися за минулорічну невдачу.

Програшний старт

У понеділок увечері відбулося офіційне відкриття чемпіонату, а вчора спортсмени почали власне бої.

Уже о пів на дев’яту ранку на доріжки вийшли 46 рапіристок. Бар’єр групового етапу з наших не подолала лише 18–річна Анастасія Московська з Миколаєва — вона програла п’ять сутичок із шести. Бронзова призерка Євро–2007 Ольга Лелейко посіла перше місце в своєму секстеті, а Олена Хісматуліна, котра повернулася у спорт після народження дитини, й Катерина Ченцова стали четвертими у своїх групах. Утім, у 1/16 фіналу всі три киянки програли: Лелейко — угорці Варзі (13:15), Хісматуліна — німкені Вехтер (8:15), Ченцова — француженці Майтрежан (7:15).

Учора в другій половині дня в боротьбу вступили й чоловіки–шаблісти.