Криза — не наша, але кредит беремо

11.07.2009
Криза — не наша, але кредит беремо

Юлі дедалі складніше вмовляти Джейлу. (Фото Рейтер.)

Учорашні переговори Кабінету Міністрів із місією Міжнародного валютного фонду завершилися успішно: невдовзі Україна має отримати третій транш кредиту від добросердної фінансової установи. Голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу повідомила, що місія рекомендуватиме раді виконавчих директорів МВФ збільшити наступний транш до 3,3 мільярда доларів — на 100 мільйонів більше, ніж планувалося раніше.

Під час зустрічі представники уряду та МВФ підкоригували спільну антикризову програму. Зокрема, МВФ знизив прогноз інфляції для України із 16% до 13%. «Інфляція буде меншою, ніж очікувалася у зв’язку зі світовою фінансовою кризою», — пояснила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. Водночас було погіршено два ключові показники: прогноз падіння економічного зростання в Україні було зменшено з 8% до 14%, а показник дефіциту бюджету розширено з 4% до 6% внутрішнього валового продукту.

«Ми розробили відкориговану антикризову програму, яка, з одного боку, є не дуже популярною для політиків, бо вона передбачає і скорочення видатків бюджету, і жорстке збалансування бюджету, і збалансування НАК «Нафтогазу». Але, з іншого боку, це єдиний шлях для України, щоб вона мала можливість проходити кризу», — прокоментувала зміни Юлія Тимошенко. Вона обіцяла, що найближчим часом уряд і парламент ухвалять усі необхідні рішення, щоб програму було виконано — і тоді МВФ може ухвалити рішення про виділення третьої частини кредиту. Хоча невідомо, на що сподівається Тимошенко, якщо парламент, за графіком, має йти на канікули, а як і не піде, то трибуну ВР блокує опозиція…

Джейла Пазарбазіолу похвалила економічну політику, «яку проводили уряд і національний банк, бо це дало можливість зробити кризу підконтрольною, забезпечило стабільність у фінансовій системі». Однак для подальшого зміцнення, на її думку, треба, щоб парламент ухвалив відповідні законопроекти.

А щодо погіршених показників, то Юлія Тимошенко не робить із них трагедії. Вона сказала, що всі країни міняють прогнози, і Україна тут не виняток. Тимошенко вжила свій улюблений аргумент: держава переживає «не нашу кризу, а світову». За її словами, уряд адекватно реагуватиме на розвиток кризи, а про макроекономічні показники, на думку Прем’єрки, доцільно говорити наприкінці року.