Ментальні пристрасті: політика, футбол, історія

Ментальні пристрасті: політика, футбол, історія

Свою думку про політику має у нас кожний. Але не факт, що ця думка є результатом думання. Найчастіше — це некритичне віддзеркалення медійного дискурсу та політичного гламуру, а «их сущностью является маскировка и контроль — и, как следствие, власть», — зазначає популярний московський літератор (Виктор Пелевин. Ампир В. — Москва: Эксмо, 2006). Словник «Соціологія політики» гарно ілюструє це спостереження: з одного боку, по його прочитанні добре видно, наскільки поверхово відбивають політичні процеси більшість сучасних медій, а з іншого — за допомогою яких хитромудрих прийомів політики маніпулюють масовою свідомістю.

Підтримайте «брата Гадюкіна»!

Підтримайте «брата Гадюкіна»!

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

За кілька тижнів до початку «Чайки» — міжнародного рок–фестивалю, який мав прогриміти на однойменному аеродромі, одне за одним проскочило кілька повідомлень, які схвилювали багатьох. Перше: Сергій Кузьмінський, лідер–вокаліст легендарної групи «Брати Гадюкіни», серйозно хворий. Друге: «Брати Гадюкіни» погодилися стати одними з хедлайнерів фестивалю «Чайка».

Онуки Райніса

Онуки Райніса

Кожна з цих книжок варта того, аби про неї писати окремо. Їхні автори — два найвидатніші латиські поети XX століття, творчість яких давно переступила межі національної літератури, тому кожен із них заслуговує на самостійну увагу літературознавців.

Заслужений посол української культури

Заслужений посол української культури

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Що ми знаємо про сучасну музичну культуру української діаспори? Повторюємо «українського цвіту по всьому світу», а цікавитись не цікавимось. У кращому випадку леліємо окремі імена і явища, та й то — вельми вибірково... Ми з великим запізненням відкрили для себе геніальну Квітку Цісик із Канади, чиї два українські альбоми в Україні постійно перевидаються, оскільки кількість її шанувальників у нас невпинно зростає. Завдяки рідкісним візитам в Україну, дехто таки оцінив неабиякий талант британської групи The Ukrainians і танцювально–ексцентричний проект людини–оркестру Юрка Балюка з Манчестера під назвою «Карпатіана»... Багаторічну плідну творчу діяльність одного з титанів діаспорної культури, співака Володимира Луціва, який півстоліття мешкає у Британії, являє нам тридисковий серіал із записами його найкращих творів. Збірка «З Україною в серці» — це естрадні пісні–діаманти, де, між іншим, присутні твори Платона Майбороди, Кирила Стеценка, Анатолія Кос–Анатольського. Друга збірка — «Українські пісні й думи» — представляє справжні шедеври народної музики: «Чорнії брови, карії очі», «Дивлюсь я на небо», «Повій, вітре» та інші. Це — записи 60—70–х років, зроблені у супроводі оркестру швейцарсько–італійського радіо, хором «Гомін» із Манчестера та камерним оркестром Стіва Норберта. Третій диск — «Міжнародні пісні» — містить переважно європейські пісні–перлини 50—70–х років, блискуче записані за участі тих же оркестрів. Цікаво, що більшість тих бестселерів перекладено українською. Усі три альбоми оздоблено самобутньою графікою нашого земляка Ростислава Глувка, який також мешкає в Лондоні.

Фабрика відеопіратства

Фабрика відеопіратства

«Камкординг» (camcording) означає несанкціонований запис фільму в залі кінотеатру на камеру. В Європі з таким видом піратства борються вже кілька років. Оскільки захист прав інтелектуальної власності там на значно вищому рівні, ніж в Україні, то кінопірати переключились на наші кінотеатри, постачаючи ринки й інтернет записами з українських кінозалів. Західні кіностудії у відповідь спонукають українські кінотеатри сканувати зали інфрачервоними камерами спостереження й приладами нічного бачення. Перший улов виявив лише трьох порушників із початку цього року.

На сторожі західних компаній

На сторожі західних компаній

— Відколи діє ваша асоціація?

— Із липня 2007 року. Це громадська організація, члени якої — кінодистриб’ютори (до нашої асоціації входять усі великі українські компанії — «B&H», «Геміні», «Кіноманія», «Аврора фільм»), музичні компанії, творці ігрових програм. Ми маємо договірні відносини з американською Motion Picture Association, в яку входять усі основні кіностудії США.

Влад Троїцький: Через кілька років «ДахиБрахи» в Україні може не бути

Влад Троїцький: Через кілька років «ДахиБрахи» в Україні може не бути

Продюсер, режисер–постановник, художній керівник центру сучасного мистецтва «Дах» і фестивалю Гогольfest Влад Троїцький уже забув, що таке відпочинок. Зі своїми колегами–акторами і гуртом «ДахаБраха» 24 червня на виїзному концерті–перформенсі він наробив галасу на цілий Санкт–Петербург, підняв на вуха пів–Москви, тиждень тому підкорив Польщу, а тепер збирається кочувати по Європі. При всіх своїх наполеонівських планах Троїцький не відволікається від підготовки грандіозного Гогольfestу, який пройде в «Мистецькому арсеналі» з 5 до 27 вересня.

Всі статті рубрики