НОВИНИ ПЛЮС

10.07.2009

Суд зобов’язав Ющенка проголосити референдум зі вступу до НАТО і ЄЕП

Колишній лідер СДПУ (о), голова ради центру «Правова держава» Віктор Медведчук виграв суд у Президента Віктора Ющенка щодо референдуму з питань вступу України до НАТО і Єдиного економічного простору. Як інформує УНІАН із посиланням на прес–службу «Правової держави», ще 2 липня Окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив позов Медведчука до Ющенка, визнав протиправною бездіяльність глави держави в питанні проголошення всеукраїнського референдуму, а також зобов’язав Президента проголосити відповідний референдум шляхом видання указу.

Ідеться про референдум «за народною ініціативою» щодо можливого вступу України в НАТО та її участь у ЄЕП разом із Росією, Казахстаном та Білоруссю. На підтримку проведення такого плебісциту ще на початку 2006 року партія Медведчука зібрала понад 4 млн. 431 тис. підписів, які було визнано дійсними. За задумом «есдеків», референдум має передбачати отримання відповідей на питання: «1. Чи згодні ви, щоб Україна стала членом Організації Північноатлантичного договору (НАТО)? 2. Чи підтримуєте ви участь України у Єдиному економічному просторі (ЄЕП) разом із Російською Федерацією, Республікою Казахстан та Республікою Білорусь, згідно з угодою про формування ЄЕП, підписаною 19 вересня 2003 року?»

Ще наприкінці 2006 року секретаріат Президента отримав від Центральної виборчої комісії «документи, які дають підстави для обов’язкового призначення главою держави всеукраїнського референдуму з вищенаведених питань», було також відповідне рішення Конституційного Суду від 15 жовтня 2008 року, але указ Президента про референдум досі не вийшов.

Парламент заблокований

Учора впродовж дня Партія регіонів продовжувала блокувати трибуну Верховної Ради. Як повідомив пресі «регіонал» Олександр Єфремова, не було навіть засідання погоджувальної ради парламенту, а представники коаліції «саботували» засідання Бюджетного комітету, який мав розглянути законопроект ПР щодо підвищення соціальних стандартів.

Парламент «розслідує» справу про отруєння Ющенка

У слідства у справі про отруєння кандидата в Президенти Віктора Ющенка «немає доказів того, що отруєння кандидата в президенти було зроблено навмисно». Про це газеті «Коммєрсант–Україна» повідомив голова тимчасової слідчої комісії парламенту у справі отруєння Ющенка Володимир Сівкович. ТСК спрямувала відповідний запит Генеральному прокурору, а вчора оприлюднила «проміжні» результати своєї роботи. Крім іншого, комісія внесла пропозицію відсторонити від розслідування нинішнього керівника слідчої групи ГПУ Галину Климович, яка нібито займається зловживаннями, збором даних про телефонні розмови тисяч абонентів (у т.ч. депутатів) без санкцій суду тощо.

Нагадаємо, Сівкович уже був головою слідчої комісії ВР IV скликання в цій справі і відзначився схожими висновками — буцімто ніхто Ющенка свідомо не труїв. Утім, зараз ТСК не піддає сумніву факт отруєння.

Рішення КС про КС

Президент не зобов’язаний проводити консультації при призначенні суддів Конституційного Суду, а його указ про такі призначення не має потреби у скріпленні підписами Прем’єр–міністра і міністра юстиції. Таке рішення КС оприлюднив позавчора, розглянувши подання глави держави. У такий спосіб КС визнав неконституційним відповідне положення закону «Про Конституційний Суд» від 1996 року.

Відділ кадрів

Уряд звільнив Сергія Тігіпка з посади радника Прем’єр–міністра на підставі його заяви про звільнення за власним бажанням.

Також, інформує прес–служба Кабміну, на позавчорашньому засіданні уряд звільнив Ігоря Урбанського з посади заступника міністра транспорту і зв’язку (теж за власним бажанням). Іншим рішенням Петра Кравчука призначили заступником міністра транспорту та зв’язку — головою Укравтодору; Василя Мухіна — начальником Державної архітектурно–будівельної інспекції; Юрія Беляєва — заступником голови правління «Нафтогазу України».

«Регіонали» розпустили голованівський осередок

Політрада Партії регіонів розпустила Голованівську районну парторганізацію ПР, яка відзначилася ухвалою на підтримку БЮТівського депутата Віктора Лозинського, обвинуваченого в причетності до вбивства людини. Про таке рішення політради агенції «Інтерфакс–Україна» повідомив нардеп Юрій Мірошниченко.