Сльози, епатаж і традиції

10.07.2009
Сльози, епатаж і традиції

Джон Гальяно пропонує жінкам обходитися без спідниць. (Фото Рейтер.)

У Париж прийшла осінь. Ненадовго — лише на три дні, протягом яких тривав «Тиждень» високої моди сезону осінь–зима/2009–2010. З огляду на кризу, дизайнери знову не ризикнули витрачатися на зайву пишноту, тому, попри статус «от кутюр», більшість із продемонстрованих речей можна носити.

Хоча скористатися «порадою» Джона Гальяно, який у колекції для дому «Крістіан Діор» запропонував модницям ходити без спідниць, у самих пристебнутих до пояса панчохах, наважиться далеко не кожна жінка. Для несміливих у цій колекції був інший варіант: корсаж із защіпками для панчіх поверх сукні. Узагалі білизна в стилі ретро й стилізовані під неї сукні, топи та навіть босоніжки (з атласними ремінцями й защіпками, як на ліфчиках або поясах для панчіх) у «Діора» домінували, але на те вона й висока мода, щоб епатувати.

Італійський метр Джорджіо Армані у колекції для свого «високого» бренду «Армані Пріве» обійшовся без епатажу. За словами дизайнера, його надихнули класичні чорно–білі фільми, тому на подіумі було багато монохромних та сірих речей. Зате блиску Армані не пожалів: моделі сяяли люрексом, паєтками, блискучими «змійками». А в залі «сяяли» зірки: на «Армані Пріве» прийшло найбільше знаменитостей зі світу кіно — Кейт Бланшет, Меган Фокс, Еммануель Беар, Ізабель Юппер, Клаудіа Кардинале тощо.

Сумно було на показі Крістіана Лакруа. Але не через велику кількість чорного, а від думки про те, що ця колекція може стати останньою в історії знаменитого модного будинку. Лакруа збанкрутував, і колекція, якій критики поставили найвищі оцінки, була створена буквально дивом. Кравчині, капелюшники, шевці і сам модельєр працювали безплатно. Коли Лакруа вивів на подіум останню манекенницю у весільній сукні, стилізованій під російський сарафан, із великим «кокошником» на голові, зал аплодував йому стоячи.

Зате на показі будинку «Шанель» ніхто не сумував. Карл Лагерфельд знову був на диво передбачуваним, але в цьому і є його головне достоїнство: дизайнер береже традиції легендарної Коко, не зраджуючи стилю «Шанель». У колекції було багато мережива й рюшів та елегантних чорних суконь, переважно міні та середньої довжини, до яких Лагерфельд доточив невеличкі шлейфи. На запитання, чи правдиві чутки, що він збирається піти з «Шанель», кутюр’є запевнив: він не залишить цей дім до самої смерті.