Футбол поза законом

08.07.2009

Скандали продовжують лихоманити український футбол. Ледь затихли сварки стосовно вибору міст–господарів Євро–2012, як виникла проблема з місцем проведення матчу за Суперкубок України. Після цього відбулися вибори президента прем’єр–ліги, але вони лише стали поштовхом до чергового протистояння.

Нагадаємо, 1 липня 11 клу­бів обрали керівником ліги хар­ків’янина Віталія Данилова, хоча п’ятірка колективів — «Дніпро», «Кривбас», «Арсенал», «Динамо», «Металіст» — проігнорувала збори ПЛ. А президент «Дніпра» й одночасно віце–президент ФФУ Ігор Коломойський навіть подав на лігу в суд , вимагаючи визнати її незаконною. Причиною такого натиску дніпропетровський олігарх назвав неправильну з юридичної точки зору реєстрацію. Що цікаво: реєстрацією ПЛ рік тому займався ображений Даниловим екс–президент «Арсеналу» Вадим Рабинович, котрий тепер виступає на боці Коломойського.

І от у понеділок під вечір Ок­руж­ний адміністративний суд Києва, до якого звернувся Коломойський із позовом до Печерської районної у Києві державної адміністрації, що зареєструвала ПЛ, постановив: «Об’єднання професіональних футбольних клубів України «Прем’єр–ліга» визнано недійсним і буде призупинено шляхом ліквідації». На подачу можливої апеляції суддя надав десять днів.

Керівництво прем’єр–ліги не поспішає бігти до суду з відповіддю. Пан Данилов наполягає на тому, що в усіх спірних питаннях колективні члени Федерації футболу України, якими є клуби, мають звертатися винятково у спортивні інстанції. Як відомо, ФІФА й УЄФА дуже жорстко реагують на спроби шукати правду у відомствах судової юрисдикції — всі футбольні справи мають розв’язувати дисциплінарні комітети світової й європейської федерацій або, принаймні, спортивний арбітражний суд у Лозанні.

Опоненти ж Данилова твердять, що справа лежить не в футбольній площині, а в юридичній, тому немає потреби звертатися у спортивні інстанції.

У цій спірній ситуації чомусь мовчить національна федерація, хоча давно мала б висловити свою точку зору. Адже саме ФФУ наділена владою надавати право на організацію чемпіонату Україні — чи то прем’єр–лізі, чи якійсь іншій структурі. Цілком імовірно, що близьким до правди є президент «Металіста» Олександр Ярославський. Він вважає, що таким чином ФФУ прагне передати право проводити змагання власному комітетові професіонального футболу.