Запалити батерфляєм

27.06.2009

Зробити заплив на очах чотириразової олімпійської переможниці Яни Клочкової та «срібного» олімпійця Дениса Силантьєва — мить хвилююча. Тому відібрали для цього старших дітей. Так у дитячому таборі «Чайка» відбулося урочисте відкриття групи плавання.

«Раніше тут плавати не навчали, — говорить плаврук, випускник Сумського педуніверситету Андрій Марченко. — Цього ж року діятимуть дві групи у кожній зміні — тих, хто зов­сім не вміє цього робити, та тих, хто має навички і прагне їх вдосконалити».

Методичну допомогу ось у таких справах нині можна отримати від Фонду підтримки молодіжного та олімпійського плавання, який зараз очолюють Денис і Яна. Їхнє всеукраїнське турне й присвячене створенню та впровадженню програми розвитку їхнього виду спорту в Україні.

«Візит до Сум склався організовано та продуктивно», — підсумували гості свій день у обласному центрі. Цікаве перебування в таборі, прекрасний басейн Української академії банківської справи — це найяскравіші враження. Звичайно, була й ділова частина зустрічі.

Уже побувавши у кількох містах, олімпійці констатують: далеко не скрізь влада розуміє проблему, що існує в Україні, — низької культури плавання та загального фізичного розвитку. Тим часом, щороку зростає кількість нещасних випадків на воді — у середньому гине дві з половиною тисячі людей, десять відсотків із яких — діти.

Що ж стосується басейнів, то тут постає й суто цивілізаційне питання: чи можемо ми позиціонувати себе як європейська держава, якщо на всю країну маємо 476 дійових басейнів? Бо ж яке культурне місто, навіть маленьке, може бути без басейну чи й кількох.

Подекуди влада навіть не йде на спілкування з цього питання, тож там лідери фонду контактують із громадськими організаціями. «Справу можна зрушити і без керівництва міста, — кажуть керівники фонду. — Але коли вона стає основним організуючим фактором у таких проектах, можна сподіватися на успіх. У Сумах нас одразу зрозуміли, обіцяли сприяти. А це і є наша мета — підштовхнути, запалити до справи».

У результаті було підписано меморандум про сприяння програмі з боку керівництва міста. А тим часом Яну запросили на вересневий День спорту в обласному центрі — зробити заплив разом із сумчанами.