Південна здолала південних

27.06.2009

І хто б сказав, що найтитулованіша збірна команда світу, яка у груповому раунді Кубка конфедерацій «відвантажувала» кожному суперникові не менше трьох м’ячів, матиме стільки труднощів у грі проти Південно–Африканської Республіки? П’ята команда світового рейтингу ФІФА цілих 88 хвилин не могла подолати добре зорганізованих оборонних редутів африканців, які знаходяться зараз у восьмому десятку того ж списку. А потім штрафний у виконанні Даніеля Алвеша врятував «пентакампеонів», а заразом і сам турнір: потенційний фінал США — ПАР ще більше б дискредитував ці багатостраждальні змагання.

Потрібно віддати належне господарям: приклад північноамериканців, які в першому півфіналі несподівано вибили з розіграшу збірну Іспанії, змушував хлопців із ПАР сміливо йти на ворота Жуліо Сезара. Звично допомагали їм у цьому вувузели — місцеві народні інструменти, які створювали набридливе дзижчання на стадіоні. Можливо, саме вони вплинули на гру гостей із Південної Америки, які відверто не вразили. Утім, і місцеві футболісти в атаці не особливо виблискували, хоча не втрачали надію зберегти нічию та поборотися за перемогу в серії післяматчевих пенальті гравці «Бафана–Бафана».

Бразилія і близько не виглядала тією командою, що впевнено виграла усі попередні поєдинки на Кубку. Моментами їхні суперники навіть більше тримали м’яч і володіли перевагою в середині поля. І коли здавалося, що доля півфіналу вирішуватиметься в додатковий час, бразильці таки забили. Півзахисник англійського «Портсмута» Арон Макоена збив біля свого штрафного майданчика хавбека Раміреса, який грає за португальську «Бенфіку». Напрошувався удар від Кака, але за виконання стандарту взявся «барселонець» Даніель Алвеш, який влучив майже в праву «дев’ятку» воріт господарів.

«Найголовніший підсумок цього матчу — ми горді за гру, яку показали проти однієї з найсильніших команд світу», — сказав після поразки бразильський наставник ПАР Жоель Сантана. А от Карлосу Дунзі, який кермує «пентакампеонами», напередодні фінальної зустрічі проти США варто задуматись над тим, як діяли його підопічні. Адже те, що є досягненням для південноафриканців, у Бразилії всі називають провальною грою.

 

ТАБЛО

Кубок конфедерацій (ПАР). Другий півфінал. Бразилія — ПАР — 1:0 (Даніель Алвеш, 88).