Нам би вінчестер забрати...

26.06.2009

Позавчора наприкінці робочого дня слідчі Генпрокуратури намагалися провести виїмку документів у кабінеті першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука. Як повідомляє прес–служба Української соціал–демократичної партії, головою якої є пан Корнійчук, «слідчі Зейкан та Іщук, не пред’явивши постанову про обшук і виїмку навіть на вимогу народних депутатів, спробували зняти вінчестер із комп’ютера і провести обшук у службовому кабінеті Корнійчука за адресою Городецького, 13, для чого шукали понятих».

В УСДП вважають такі дії незаконними, адже ще в понеділок Печерський райсуд столиці зупинив слідчі дії у кримінальній справі, яка стосується юридичної компанії «Магістр і партнери». Пан Корнійчук був одним із засновників цієї компанії, але після призначення в Мін’юст неодноразово стверджував, що більше не має жодного відношення до «Магістра» і продав свою частку. Натомість на Різницькій вважають, нібито саме Корнійчук пролобіював для рідної компанії без конкурсу вигідний контракт на юридичне обслуговування НАК «Нафтогаз» вартістю у 26 млн. грн.

З іншого боку, давно відомим є конфлікт за вплив на судову гілку влади між Корнійчуком і його тестем, головою Верховного Суду Василем Онопенком — з одного боку, та заступником Генпрокурора Ренатом Кузьміним і одіозним депутатом від БЮТ Андрієм Портновим — з іншого. Раніше співпраця Кузьміна і Портнова призвела до іншого прецеденту — у розшук було оголошено тепер уже екс–заступника голови СБУ Тиберія Дурдинця. Нині — спроба обшуку в кабінеті Корнійчука, коли він перебуває на лікарняному. Події середи в Мін’юсті засвідчили значну глибину розколу двох юридичних центрів впливу в БЮТ. Адже і Онопенко, і Корнійчук раніше неодноразово ставали депутатами за списками БЮТ, натомість БЮТівець Портнов отримав депутатський мандат відносно недавно і претендував на посаду міністра юстиції — так само, як і Корнійчук, коли це крісло захиталося під чинним міністром Оніщуком. Тому дивною виглядає учорашня заява з парламентської трибуни БЮТівця Володимира Яворівського: мовляв, Генпрокуратура влаштувала політичну розправу над Корнійчуком. Спочатку Юлиним депутатам варто було б розібратися між собою.

Наразі пан Корнійчук у коментарях пресі називає дії слідчих «цирком» та каже, що «таким чином заступник Генпрокурора Кузьмін доводить, наскільки йому важлива незаконно отримана ним дача на базі Пуща–Водиця, через яку почався весь цей публічний спір». Адже інформацію про дачу Кузьміна нібито було оприлюднено з подачі Онопенка та Корнійчука. Натомість на Різницькій неофіційно погрожують порушити кримінальну справу проти Корнійчука за фактом нецільового використання бюджетних коштів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Екс–міністра транспорту Йосипа Вінського вчора викликали для дачі пояснень у прокуратуру. В ефірі «5–го каналу» напередодні пан Вінський зазначив, що пояснення він даватиме з приводу окремих процедур Львівського аеропорту, до яких він не має жодного відношення. Екс–міністр каже, що політичні переслідування продовжуються і щодо його заступників, які «під певнии приводами вже пройшли через кабінети прокуратури».