Геть «броню»!

25.06.2009
Геть «броню»!

Валерій Тарутінов: «Жінка має дбати про свої груди». (Фото автора.)

Коли рак «господарює» в молочній залозі, це не значить, що коріння проблеми треба шукати саме в грудях. Видалення ураженої тканини, опромінення й інші локальні методи лікування часто не дають потрібного ефекту, якщо хвора не турбується про свою печінку, щитовидку, нирки, кишечник, статеві органи та «нерви». Виявляється, у багатьох випадках пухлина в молочній залозі виникає саме внаслідок неправильної роботи органів і систем, на перший погляд, абсолютно не пов’язаних із грудьми. Про це і не тільки «УМ» дізналася в розмові з провідним науковим співробітником Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології імені Р. Є. Кавецького, доктором медичних наук, професором Валерієм Тарутіновим.

 

По язику видно — кишечник не в порядку

Коли я прийшла до Валерія Івановича на інтерв’ю, він саме закінчував прийом чергової пацієнтки. Судячи з розмови, жінка звернулася до лікаря на досить пізній стадії раку молочної залози. І для оцінки її стану були потрібні додаткові аналізи та обстеження. Онколог виписував направлення на протипухлинні процедури, давав рекомендації щодо лікування і терпляче пояснював, чому жінці не обійтися без колоноскопії. Це не дуже приємне дослідження дозволяє медику напряму оглянути слизову оболонку товстого кишечнику і, зокрема, з’ясувати, чи немає там злоякісних новоутворень. А потім іменитий професор, член Європейського товариства медичних онкологів, член Нью–Йоркської академії наук попросив хвору... показати язика! Жінка трохи здивувалася (все ж таки не в ЛОРа на прийомі), але слухняно відкрила рота. І тут почалося найцікавіше...

«Подивимося, що до чого... Ага, печіночка у вас слабенька, — сказав Валерій Тарутінов. — Треба буде попити олії розторопші, краще змішуючи її з насінням цієї ж рослини. Вранці натщесерце по чайній ложці. Далі... Кишечник не дуже хороший. Організму потрібні молочнокислі бактерії. Ті капсули, що продаються в аптеках, працюють, але потихеньку. Тому вживати їх треба довго. І з нирками не все гаразд. Будете заварювати збір для розчинення камінців...».

Давши ще цілу низку корисних настанов (зокрема, малювати на грудях йодну сітку, приймати сабельник і вперто відганяти похмурі думки), професор відпустив пацієнтку. І відразу ж потрапив під шквал запитань від журналістки.

— Валерію Івановичу, для чого вам розглядати язик пацієнта? Зазвичай онкологи такого не роблять...

— Язик — дзеркало того, що коїться в людському організмі. Якщо ви розумієте, що на ньому «записано», то можете без додаткових обстежень виявити різні захворювання і патологічні стани. Глянув — і все видно.

— Але ж ви лікуєте рак молочної залози! До чого тут нирки та печінка?

— Пухлинний процес є багатогранним, у ньому задіяний увесь організм, а не тільки молочна залоза. Будете вибивати один ланцюжок — знайдуться компенсаторні шляхи, щоб підтримати інші ланцюжки хвороби. І все буде тривати по–старому. Щоб терапія була успішною, треба, так би мовити, обрубати всі кінці. Ви не забувайте, що молочна залоза — дзеркало гормонального балансу в організмі. А він залежить і від печінки, і від підшлункової та щитовидної залоз, і від яєчників, і від нервів, і тим паче від гіпофіза та гіпоталамуса. Тому в лікуванні раку молочної залози треба займатися оздоровленням багатьох органів і систем. Узяти хоч би печінку — величезну лабораторію, яка регулює гормональний гомеостаз. Якщо з нею виникають проблеми, зайві гормони, які утворюються в жінки, не прибираються з крові, а залишаються «гуляти» по організму. Естрогени, які не виводяться своєчасно, починають активно діяти на молочні залози, викликаючи подовження протоків, набряки і болі в грудях. Інша група гормонів — прогестини — забирають iз клітин натрій, витягуючи таким чином і воду. Груди зменшуються, протоки молочної залози перегинаються, унаслідок цього в жінки можуть розвинутися фіброзно–кістозні процеси. А там і до раку недовго. Для того, щоб зупинити цей процес, треба допомогти ослабленій печінці, щоб вона знову могла нормально очищати кров від зайвих гормонів та інших речовин.

Лікувалася у травниці, тепер гниють груди

— Виходить цікава ситуація. Розторопша не є специфічним засобом для лікування раку молочної залози. Ця рослина не може знищувати злоякісні новоутворення і нічим не загрожує раковим клітинам. Тому її й не використовують у стандартних схемах лікування раку грудей. Але завдяки розторопші ваша пацієнтка швидше позбудеться свого захворювання...

— Саме так. Розторопша — чудовий фітопрепарат для дренування печінки, який можна застосовувати і в лікуванні, і в профілактиці раку молочної залози. Наприклад, якщо в хворої спазмований жовчний міхур, у неї виникає застій жовчі. Печінка не видає потрібних гормонів, і все — гормонального балансу не буде. А значить, виникає загроза мастопатії і, зрештою, раку грудей. А розторопша м’яко розріджує жовч. Спазм минає, і печінка вже справляється зі своїм завданням. І грудям стає легше... Крім того, для дренування печінки можна застосовувати препарати з вівсом. Наприклад, таблетки «Овесол», які допомагають розчиняти й виводити жовчні камінці.

— Із розторопшею зрозуміло. А навіщо ви рекомендували хворій вживати сабельник?

— У пацієнтки відкладання солей. Від цього страждає хребет, а звідти виходять усі нерви. Затискається нерв — значить, порушується живлення, спазмуються судини. Це одна з передумов розвитку ракової пухлини. А сабельник виводить з організму солі, токсини, радіонукліди, відновлює структуру хрящової тканини і знімає запалення, полегшуючи роботу онколога. Але це в жодному разі не говорить про те, що рак можна подолати лише за допомогою трав. Залежно від розмірів, локалізації пухлини, наявності метастазів, стану імунної системи тощо я направляю хворих і на хіміотерапію, і на опромінення. Операції робимо... А трави — це допоміжні засоби, в яких теж треба знати міру. Ось ця жінка, яка приходила сьогодні, довго лікувала пухлину в однієї відомої травниці. Думала, обійдеться без традиційних методів. Хвора дотягла до того, що в неї вивалилася половина груді. Молочна залоза розпадається, тканини гниють, ви самі чули, який запах у кабінеті стояв. І це не бабуся з глухого села, а киянка! Тепер будемо її рятувати...

Головне — не мода, а здоров’я

— Валерію Івановичу, ви якось розповідали, що у жінок, які надто емоційно переживають відсутність сексуального партнера, на тлі гормонального дисбалансу нерідко розвивається мастопатія, яка згодом може перейти у рак молочної залози. Що ви радите таким пацієнткам?

— Налагодити статеве життя. Якщо не виходить, треба активно займатися особливою фізкультурою. Ноги в боки, вперед, «велосипед» тощо, аби не було застою крові в органах малого тазу. І про молочну залозу не забувати, особливо якщо в жінки вже діагностована мастопатія — порушення, яке має схильність до розвитку пухлини. Треба іноді ворушити груди, щоб у них нормально бігала кров, переносився кисень. Це надзвичайно важливо, оскільки м’який масаж запобігає розвиткові гіпоксичних станів (кисневого голодування). А гіпоксія, як відомо, є одним із чинників виникнення раку. Тому я рекомендую пацієнткам щодня робити самомасаж грудей. Акуратно порозминати залози під теплим душем, потім сухим рушником погнати кров по судинних доріжках до соска. А далі — кому що. Одній жінці слід накладати компреси з камфорною олією. Другій рекомендую через день «малювати» на грудях йодну сітку. Третій прописую втирання спеціального гелю. Універсального рецепта просто не існує. У світі зафіксовано близько 60 видів мастопатій, тому й лікування в кожному конкретному випадку буде різним. Але відновлювати нормальне кровопостачання в грудях і тазовому дні треба всім. От ви коли ногу засидите, відчуваєте біль у кінцівці?

— Аякже!

— У грудях часом відбувається те саме. Виникає застій крові, от вони й болять. А звідки той застій береться, знаєте? Оце понавигадували собі кісток, позатискалися в «броню», перекрили кисень, усе живлення, а потім дивуються, звідки береться мастопатія.

— Це ви про бюстгальтери? Та ну, без них ніяк! Дівчинці–підлітку справді можна обійтитися без цієї деталі туалету, але ж не дорослій жінці. Без цієї речі і незручно, і некрасиво...

— Нічого не знаю. Мода не мода — мені байдуже. Жінці треба дбати про свої груди. Бо як затягне удавку, потім з’являється гіпоксія, болі. Сама собі влаштовує хронічне «засиджування». Навіщо? Я всім рекомендую викидати оті «кістки» з корсетами. Здоровіші будете. Краса, звісно, врятує світ. Але спочатку треба рятувати себе. А для цього треба любити себе, любити молочну залозу, щоб вона залишалася здоровою. І лікуватися, як слід.

— А хіба ваші пацієнтки не люблять себе?

— Знаєте, на жаль, ні. Українки часто не звертають уваги на біль у грудях. Не помічають збільшення молочної залози, появи ущільнень. А як помічають — не квапляться до лікаря. Кажуть, що в них робота, кухня, прання, дитячий садок, те, се, інше. Жінкам не до цього. Коли вже в них знаходять рак молочної залози, тоді хворі хапаються за голову. А лікареві треба відмотувати назад цілий клубок — і не за один рік. Бо так не буває, щоб хвороба миттєво з’явилася і так само миттєво виліковувалася. Проблема накопичується рік чи два, іноді три роки, тож і «відкачувати» її доведеться впродовж тривалого часу. Може, не рік, а трохи менше. Але в будь–якому разі, у жінки має бути внутрішнє налаштування на тривалу терапію, психологічна й емоційна готовність боротися з раком не один місяць. І я завжди пояснюю своїм пацієнткам: фізіологія організму така, що він поступово напрацьовує негатив і поступово цей негатив викидає.

 

НОВАЦІЇ

За словами Валерія Тарутінова, гарні результати в лікуванні раку дають препарати з грибів мейтаке, шиитаке, рейши, веселки, трутовика тощо. Так, за допомогою веселки в однієї пацієнтки вдалося усунути велику виразку під молочною залозою. Але, як наголошує професор, фунготерапію (лікування грибами) треба здійснювати тільки в комплексі з іншими методами. У боротьбі з раком молочної залози монотерапія є неприпустимою.

 

ДО РЕЧІ

Жінка, одержима сексом, дуже ризикує «заробити» собі серйозні проблеми зі здоров’ям. Сексуальний різнобій, стреси, переживання (хочеться мати сексуальні стосунки, а їх немає) впливають на яєчники. Ті викидають масу зайвого естрогену. Статевий гормон у таких кількостях негативно впливає на молочну залозу. Така жінка може отримати спершу мастопатію, а потім і рак грудей.