НОВИНИ ПЛЮС

25.06.2009

Україна зберігає голос у ПАРЄ

Парламентська асамблея Ради Європи зберегла повноваження за делегацією України. Про це йдеться у доповіді, підготовленій депутатом зі Швейцарії Діком Марті і схваленій учора на сесії ПАРЄ. «Асамблея вирішила не анулювати і, таким чином, підтвердити повноваження української парламентської делегації, розуміючи, що Україна здійснить без подальших затримок усі необхідні кроки для завершення обрання судді Європейського суду з прав людини від України, відповідно до її зобов’язань в рамках Конвенції та Статуту організації, а також відповідно до консультативного висновку Європейського суду з прав людини, коли він з’явиться», йдеться у документі, за який проголосували 39 депутатів (11 — «проти», один утримався). Нагадаємо, Україна подала перелік з трьох кандидатів на посаду судді 14 вересня 2007 року. Після того як один з кандидатів узяв самовідвід, в Україні були змінені правила відбору кандидатів. За результатами нового відбору Україна подала інший перелік кандидатів, який не визнається ПАРЄ, оскільки Асамблея вважає, що Україна мала просто доповнити перелік третьою кандидатурою.

Суд і діло

Віктор Ющенко ліквідував Державну судову адміністрацію. Про це йдеться в указі, розміщеному на сайті Президента.

Медведчук чистий?

У Службі безпеки України немає жодних кримінальних справ стосовно екс–голови Адміністрації Президента Віктора Медведчука. «Я підтверджую, що у нас немає жодної справи, а тим більше сфальсифікованої, відносно Медведчука», — заявив журналістам голова СБУ Валентин Наливайченко, повідомляє «Інтерфакс–Україна». За словами Наливайченка, в СБУ заяви Медведчука вважають «або його неадекватною поінформованістю, або свідомою фальсифікацією».

Десять гривень за літр бензину?

Упродовж минулого тижня літр пального на українських заправках подорожчав майже на чотири відсотки, повідомила консалтингова компанія UPECO (Київ). Залежно від марки, вартість бензину піднялася на 20—23 копійки.

Працівники заправок відзначають, що таке зростання відбувається приблизно кожні два–три дні. Зокрема, ще три тижні тому зросла ціна на заправках Криму: почалося літо і перші відпочивальники поринули на півострів, збільшивши і попит, і ціну на пальне. В Антимонопольному комітеті кримські ціни назвали завищеними і оштрафували кілька фірм.

Натомість прогнози ринку — невтішні. Скажімо, вже восени літр А–95 може коштувати близько десяти гривень. Таку цифру оприлюднив опозиційний міністр ПЕК, колишній глава «Нафтогазу» та паливний міністр Юрій Бойко. З ним погоджуються й аналітики ринку. «Якщо нафта у світі подорожчала, виросли і подорожчали нафтопродукти, то це, безумовно, незабаром прийде і до нас», — прогнозують фахівці.

Проблем більшає. Майна також...

Частка проблемних кредитів серед усіх наданих українськими банками позик у травні 2009 року зросла на 0,6 відсотка (близько чотирьох мільярдів гривень). Станом на 1 червня — це майже п’ять відсотків (36,5 мільярда гривень)! Такі цифри подав Національний банк. Із початку року проблемна заборгованість зросла більше, ніж удвічі.

Водночас банки накопичують усе більше заставного майна. Сьогодні на балансах українських фінустанов міститься близько мільярда доларів застав, вилучених із проблемних кредитів. А до кінця нинішнього року обсяги можуть зрости щонайменше вдвічі.

Якщо раніше застава була лише формальністю і рідко доводилося мати з нею справу, то в останні місяці реалізація застави стала головним болем для багатьох банкірів. За їхніми словами, більшість клієнтів сьогодні готова вести переговори про реструктуризацію проблемних боргів. Однак багато що залежить від ліквідності самого предмета застави та його цінності для конкретного клієнта. В цілому, за словами учасників ринку, частіше поверненню підлягають автомобілі, рідше клієнти розлучаються з іпотекою.

«Нафтогаз» як камінь спотикання

Оплата за газ валютними резервами Національного банку, як планує діяти уряд, зірве графік зниження резервів, узгоджений із Міжнародним валютним фондом. Такої думки дотримується перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак. «Існує графік із МВФ, з яким ми домовилися про те, яким чином мають знижуватися валютні резерви до кінця року. Так от, якщо ми зараз «ухнемо» 18 млрд. гривень, а це близько 2,5 млрд. доларів, на валютні резерви і знімемо їх звідти, то, на жаль, ми вивалюємося знову за «маяки», про які ми домовилися», — зазначив пан Шлапак, додавши, що МВФ — організація принципова і фінансувати агонію НАК не погодиться. Натомість, на думку чиновника, збільшувати статутний капітал «Нафтогазу» можна лише після ухвалення змін до бюджету. В іншому випадку — кредит нам не дадуть!