До Києва, по гроші...

25.06.2009
До Києва, по гроші...

«Запізнився — стоїш у коридорі»: в. о. міністра фінансів Ігоря Уманського, який вступну частину засідання провів під стінкою, у п’ятницю можуть призначити міністром. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Вибори на носі, ситуація несприятлива, а отже, час — це гроші, і гаяти його — смерті подібно! Можливо, саме так учора вранці подумала Юлія Тимошенко, і вперше за багато років Прем’єр з’явилася у залі засідань без традиційного десяти–двадцятихвилинного запізнення. Тим самим Юлія Володимирівна спричинила конфуз: половина міністерських крісел на цю мить пустувала. Тимошенко здивовано глянула на першого віце–прем’єра Олександра Турчинова, а той — очима й мімікою — відповів, що сам він також шокований...

 

Час терпіння — півтора року

Леді Ю у розкішному бежевому платті стояла біля крісла і героїчно тримала паузу хвилин п’ять. Потім звернулася до журналістів, аби ті пропустили міністрів на робочі місця. Утім із–за спин операторів вигулькнув тільки очільник агропромислового комплексу, решта ж членів уряду, пригинаючись, мов безвідповідальні школярі, займали свої місця під пристрасний спіч Прем’єрки. «Нагадую колегам, — Юлія Тимошенко, якій уже набридли ці ходіння–бродіння, дозволила собі організаційну ремарку, — що ми починаємо роботу о десятій нуль нуль».

Учора вперше керівник уряду озвучив свій економічний прогноз — криза в Україні триватиме ще щонайменше півтора року. І це незважаючи на просто фантастичні успіхи в економіці, які завжди дуже чітко фіксує лідер БЮТу. Так, пенсії за червень уже профінансовано, тож 13,6 мільйона наших співвітчизників, що мають право на цю виплату від дер­жави, можуть не хвилюватися — уряд про них подбав. Звідки гроші — Тимошенко традиційно не повідомила. Зате сказала, що доходи Пенсійного фонду нині є більшими, ніж навіть у благополучному 2008 році. «На 0,4 відсотка. Так, на 4,5%!» — остаточно заплуталася у цифрах Прем’єр. І щоби приховати цю невеличку розбіжність, перейшла до гучних політичних заяв. «Політичні злочинці, які хочуть зруйнувати залишки стабільності, спокою, зруйнувати уряд і коаліцію, будуть відповідати перед нацією та історією», — різко перестрибнула вона від конкретики до патетики. Маючи на увазі тих опозиційних БЮТу політиків, котрі не поділяють її економічних ініціатив і, найголовніше, вслід за експертами віщують різні неприємні наслідки для держави, якщо Тимошенко не прислухається до їхніх порад.

Наступний «випад шпагою» — у бік Банкової. «Ми подолали вето Президента і таки збільшили акциз на пиво, який не піднімали з 2000 року, — заявила Юлія Володимирівна. — 160 мільйонів гривень буде використано для хворих на цукровий діабет — на купівлю інсуліну». Нагадаємо, що народні обранці раніше вирішили використати ці кошти (йшлося про дещо меншу суму — 97 мільйонів гривень) — для себе, улюблених. Тобто на потреби апарату Верховної Ради. Саме це рішення ветував Віктор Ющенко.

Супершоу — парад бюджетів під Кабміном

«Хотіла б вірити, що позитивні зміни в бюджетному законодавстві не будуть блокуватися, саботуватися лише з політичних міркувань, щоб не підтримати уряд у цей важкий час кризи», — Прем’єрка ще раз пояснила свою позицію з приводу бюджетного кодексу, який напередодні з мінімальним «запасом міцності» ухвалила Верховна Рада. Глава держави, на думку Тимошенко, просто зобов’язаний підписати цей документ. «Тоді сто відсотків податків на землю, транспортний збір залишається на місцях, — перерахувала плюси нової формули Юлія Володимирівна. — А також половина від перевиконань усіх податків, 15% податку на доходи фізичних осіб. Це серйозний прорив!».

Суть нововведення, за яке Тимошенко серйозно критикують, — прямі взаємовідносини між державним бюджетом та безпосередньо бюджетами сіл, селищ і міст районного значення, що поставлять місцеве керівництво у безпосередню залежність від очільника уряду. Отже, кожну копійку «на місця» мала би видавати особисто Юлія Володимирівна. «Замість 700 бюджетів матимемо 12 тисяч», — скептично мовив Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Депутати від «НУНС», котрих Юлія Володимирівна ласкаво називає злочинцями, називають таку ініціативу авантюрною. «Не можна допустити, щоб 12 тисяч місцевих бюджетів стали в чергу під Кабміном, — заперечила цінність ініціативи уряду Ксенія Ляпіна. — Депутати голосували «наосліп», ніхто не знає, за що». На думку експертів, прямі трансферти не подолають корупцію, а переведуть її в інше русло — в руки чиновників Кабміну. Але найгірше, що уряд може просто фізично не встигнути звести воєдино таку кількість бюджетів, і кошториси віддалених міст з’являться у них із великим запізненням. А це значить, що місцева влада де–факто певний час не зможе розпоряджатися навіть тими мізерними (чи на кілька відсотків збільшеними) коштами, які у них є. Втім політики — «НУНСівці» та «регіонали» — навіть не сумніваються, що Президент таки ветує закон. А подолати вето у БЮТу та соратників не вистачить голосів.

 

ПРЯМА МОВА

«Це і в Азії такого не було. Ми говоримо, що центром фінансового планування, самодостатності є громада, самоврядування, а не робота уряду централізовано, — під час зустрічі у Харкові Віктор Ющенко підтвердив, що не підпише сумнівний законопроект. — Нам розказують, як центр перебирає на себе управління сільськими бюджетами. Шановні, це навіть конфлікт теорій! Це просто пуста демагогія! Я ще не в нюансах знайомий із тим законом, але ідея самоврядування навпаки стоїть. Це популізм». Глава держави запропонував закріпити фінансові права органів місцевого самоврядування через Конституцію, через територіальну й адміністративну реформу.

 

Мито урядові не довірять

Конституційний Суд укотре полегшив життя чиновникам Кабінету Міністрів: віднині їм заборонили скорочувати, скасовувати й продовжувати на півроку тимчасову надбавку до чинних ставок ввізного мита. Судді вирішили — цю невдячну роботу має виконувати Верховна Рада. Як відомо, підвищені митні ставки в Україні виконували функцію не тільки торговельного регулятора, а й фінансування бюджету. Останнім часом гострі дискусії тривали навколо 13–відсоткової надбавки до мита на імпортні товари. Кабмін скасував її, зробивши виняток для автомобілів та холодильників.

 

Безробітних меншає. Офіційно

Економічно активні державні підприємства заборгували своїм працівникам 100 мільйонів гривень. Це на 40 відсотків менше, ніж було, — заявила міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова. При цьому, за її словами, держава не кидає людей і заводи напризволяще. Так, чернігівське «Хімволокно» отримало 2,5 мільйона гривень, аби не допускати прихованого безробіття. Тим часом Юлія Тимошенко відзвітувала: кількість безробітних зменшилася на 8,2%. На обліку центрів зайнятості нині перебуває 690 тисяч українців. Тим часом на 78 тисяч чекають вакансії, які ці самі безробітні чомусь не поспішають займати. Підрахунком прихованого безробіття, коли працівників відправляють у відпустки за власний рахунок, Держкомстат не займається.