Юлю зустрінуть помідорами?

25.06.2009

Напередодні сьогоднішнього візиту Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко на Львівщину обласні депутати показово відправили у відставку першого (і єдиного) заступника голови Львівської облради, голову БЮТівської фракції Людмилу Козак, яку за волосся, пофарбоване у фіолетовий колір, позаочі прозивали «Мальвіною». Одразу після цього «біло–сердечна» партія на Львівщині оголосила про перехід в опозицію. І навіть проголосила про «складення повноважень» усіх голів постійних депутатських комісій.

БЮТ робив усе, аби зірвати можливе «відставне» голосування. Відтак після оголошення порядку денного, в якому одним із пунктів, цілком несподівано для «тимошенківців», пролунала загрозлива «пропозиція», вони вирішили повторити депутатські спектаклі Верховної Ради і заблокували трибуну. Щоправда, на самоврядний процес це аж ніяк не вплинуло, адже мікрофони в залі працювали безперешкодно. Тоді депутати вирішили перейти в наступ на «радіо–електроніку» — саме тому голова облради Мирослав Сеник й оголосив про «ручне» таємне голосування. Тож нерви в БЮТівців не витримали, перед прогнозованим результатом вони полишили зал засідань. А решта галицьких обранців майже одноголосно відставили пані Козак: це рішення підтримали 69 депутатів із 71, що брали участь у голосуванні, два бюлетені визнано недійсними. До сумного фіналу спричинила» «недипломатичість» місцевих БЮТівців щодо решти заступників голів облради. Свого часу саме з подачі Блоку Тимошенко фракції «Нашої України» та «Пори» лишилися без «власних» віце–спікерів.

Крім суто процедурних боїв «за посаду», у цієї відставки є й стратегічний аспект — адже БЮТівці на всеукраїнських фронтах стрімко готуються до переходу в опозицію. Цю інформацію на «місцевому рівні» підтвердив «УМ» і заступник керівника виконкому Львівської обласної «Нашої України» Олександр Старовойт. За його словами, позиція львівського БЮТу може бути одним із варіантів спроби «відбілення» Прем’єр–міністра. «Не виключено, що подібний сценарій буде застосований і в інших областях, для того, аби показати свою непричетність до причин та наслідків економічної кризи, але ж ми всі знаємо, хто керує урядом, — зауважив Старовойт. — Про яку опозиційність в органах місцевого самоврядування може бути мова, адже депутати місцевого рівня мають не бавитись у високу політику, а займатися розв’язанням найбільш дошкульних місцевих проблем. Чому б у разі повної незгоди БЮТівським депутатам просто не поскладати мандати?».

До самого ж візиту Тимошенко в Галичині, крім суто «політичних» демаршів, активно готуються й інші несподіванки. За інформацією «УМ», пані Тимошенко не планує мітингових «виходів у народ», побоюючись «незапланових» реакцій своїх колишніх шанувальників. Крім пікетів «Свободи», візит пані Тимошенко можуть «підмочити» і виступи львів’ян, озброєних яйцями. Адже після спроби антипрезидентського заколоту у Верховній Раді у вересні минулого року нардепів–БЮТівців, котрі зробили спробу на мітингу «пояснити» галичанам «як то так сталося, що БЮТ спільно з «Регіонами» виступив єдиним фронтом проти Віктора Ющенка», чекало гірке розчарування. Мітинг було зірвано, а нардепу Андрію Шкілю навіть довелося рятуватися від розлюченої політично «незрілої» львівської громади втечею.

Ігор ШВАЙКА