Міністри на підході?

25.06.2009

Верховна Рада впритул підійшла до заповнення вакансій, які зяють дірами у виконавчій владі. Як спрогнозував один із керівників фракції БЮТ Андрій Кожем’якін, можливо, вже завтра коаліція візьметься призначати голову Держкомтелерадіо, Антимонопольного комітету та міністра фінансів. «Можливо». Хоча в даному разі «можливо» означає, швидше, «сумнівно», бо такі благі наміри парламентська більшість має вже не вперше, однак досі здійснити їх так і не вдалося. Бодай тому, що в коаліції, як відомо, бракує голосів, а вмовити опозицію або негативно налаштовану до уряду частину «Нашої України» — робота складна й невдячна. Втім Кожем’якін налаштований оптимістично. За його словами, БЮТ постійно проводить на цю тему консультації й діалог з усіма політичними силами в парламенті. «Ми завжди легкі на підйом. Думаю, ми вийдемо на потрібний результат і ви побачите, що навіть група «За Україну» голосуватиме», — зауважив соратник Юлії Тимошенко.

«Я думаю, ми зробимо все, щоб останній пленарний тиждень перед літніми канікулами у Верховній Раді був тижнем призначень, а не звільнень», — не менш оптимістично заявив і заступник віце–спікера парламенту, теж представник БЮТ Микола Томенко. Учора на вечір було заплановане розширене засідання ради парламентської коаліції, присвячене саме кадровим питанням. Зокрема, призначенню нових міністрів. Про це повідомив журналістам міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, наголосивши, що його загін у парламенті — «Народна самооборона» — «як завжди, конструктивно підтримає будь–які пропозиції для того, щоб уряд працював на повну потужність у надзвичайно складний для людей і країни період».

Тим часом БЮТ вирішив більше не звільняти міністрів без негайного призначення на їхні посади нових. Це, за словами Миколи Томенка, «не означає, що уряд не повинен реагувати на прорахунки в діяльності окремих міністерств», але, очевидно, стрімке скорочення кількості урядовців таки дещо бентежить Прем’єр–міністра й коаліцію.

Наразі в уряді порожніють чотири крісла — міністрів транспорту і зв’язку, фінансів, закордонних справ та оборони.

А поки кадрові питання залишаються без відповіді, парламентарії дивують народ стрімким розв’язанням не менш гострих проблем. У вівторок увечері Верховна Рада таки ухвалила зміни до Бюджетного кодексу, які ще зранку викликали стільки обурення й навіть спричинили блокування трибуни. «За», всупереч протестам Партії регіонів, проголосували 232 нардепи.

Задоволена Юлія Тимошенко, чиї повноваження як Прем’єр–міністра оновлений Бюджетний кодекс розширює, за висловом одного «регіонала», «по саме нікуди», вже висловила сподівання, що Президент його підпише. Утім Віктор Ющенко ухвалений парламентом закон жорстко розкритикував як такий, що надає уряду можливість «у ручному режимі керувати місцевими бюджетами».

 

А ТИМ ЧАСОМ

Блок Тимошенко і Партія регіонів — знову разом. Як стверджує газета «Дєло», незважаючи на скандальний провал переговорів щодо створення коаліції й написання спільної Конституції, законотворці від ПР і БЮТ продовжують спільну роботу — над законом про вибори Президента. І, за інформацією джерел, уже цього тижня планують зареєструвати його у Верховній Раді.

За словами заступника Голови ВР Олександра Лавриновича, який є співавтором законопроекту, переговорні групи до сьогодні мали узгодити всі суперечливі моменти і винести своє творіння на розгляд парламенту. Представник Блоку Тимошенко Андрій Портнов, який також входить у переговорну групу, пояснив, що автори мають на меті зробити процес виборів Президента більш прозорим. Зокрема, планується скасувати відкріпні талони, заборонити голосування вдома та упорядкувати процес оскарження рішень територіальних виборчих комісій. Але головною інтригою, як пише газета, є врегулювання процедури оскарження результатів виборів у судах: ПРіБЮТівські законотворці планують обмежити вплив на виборчий процес Верховного Суду. ВС, нагадаємо, очолює Василь Онопенко, чий зять, заступник міністра юстиції Євген Корнійчук, у Блоці Тимошенко також курирує юридичні питання і конфліктує з Портновим.