Феміді потрібні контроль і реформа

24.06.2009

Учора Президент Віктор Ющенко під час церемонії приведення до присяги суддів, вперше призначених главою держави на посаду, наголосив на важливій місії кожного з новоспечених носіїв мантії у побудові демократичної держави. «Як Президентові, як громадянину мені було б дуже важливо знати і бачити, що ви не тільки чудові професійні судді, а й великі громадяни своєї країни, — сказав Віктор Ющенко. — Я впевнений, що нове покоління українських суддів буде сповнене енергії та бажання обстоювати законність і справедливість. Я сподіваюся, що присягу, яку ви щойно склали, пронесете через усе своє життя».

Ці слова далеко не пафосні, адже, на думку Президента, проблеми в суддівській сфері критичні. Опитування громадської думки свідчать, що люди вважають суди одними з найбільш корумпованих державних органів. А несправедливі рішення суддів підривають авторитет держави: українці дедалі частіше змушені шукати правосуддя в Європейському суді. Що й казати, Європейський суд за результатами розгляду справ проти України прийняв 522 рішення по суті. Із них тільки у чотирьох справах установлено відсутність порушення повністю, а у 319 — частково. У 2008 році Європейський суд розглянув 136 справ проти України і прийняв 110 рішень по суті. За п’ять місяців 2009 року він прийняв 42 рішення по суті, повідомляє прес–служба Президента.

Саме тому Президент Ющенко зазначає, що боротьба з корупцією, у тому числі й політичною, повинна стати справою суддівської честі. Натомість Україні потрібна глибока й радикальна реформа судової системи. За словами глави держави, йдеться про створення чіткої та ефективної структури судів, забезпечення належного рівня фінансування, зміцнення правового й суспільного статусу суддів; підвищення їхнього фахового рівня, посилення відповідальності суддів.

«Крім цього, потрібна нова, чітка і дієва система контролю за діяльністю суддів», — вважає Віктор Ющенко і додає, що час вже подолати і недоукомплектованість судів, зменшити колосальне перевантаження суддів на місцях. Адже станом на 1 квітня 2009 року в судах різної юрисдикції було 1616 суддівських вакансій (15% від штатної кількості). На кожного суддю районного або міського суду на місяць припадає в середньому 180 справ, у багатьох судах навантаження доходить до 300—400 справ.