Ющенко іде в Президенти–2

24.06.2009

Партія «Наша Україна» на суботньому з’їзді має намір висунути Віктора Ющенка в президенти. Про це заявив народний депутат від «НУНС» Андрій Парубій. «Ющенко — єдиний із кандидатів у президенти, кого турбує не власний рейтинг, а правильно прийняті рішення щодо долі держави. Якщо Ющенко не піде в президенти, Україна втратить останній стержень стабільності. Усі, хто це розуміє, підтримають Ющенка», — заявив політик.

У коментарі «УМ» Парубій зазначив, що рішення про підтримку кандидатури Ющенка буде політичним, адже виборча кампанія ще не стартувала. «Верховна Рада тільки у вівторок встановила дату виборів — 17 січня. Окрім того, парламент планує розглянути питання про можливість скорочення виборчої кампанії. Тому офіційне висунення відбудеться пізніше, в терміни, передбачені Конституцією», — зауважив Парубій.

Розповідаючи про інші пункти порядку денного, які готуються до з’їзду, народний депутат повідомив, що партія розглядатиме зміни до статуту. Зокрема, делегати намагатимуться спростити механізм виключення з партії за порушення статуту. Раніше відповідну компетенцію мала президія «Нашої України», а тепер цим правом пропонується наділити обласні організації.

Відповідаючи на питання «УМ», чи не готується ця новація для того, щоб виключити з партії групу депутатів, які підтримують коаліцію, Андрій Парубій відповів: «Зміна процедури потрібна насамперед для оперативності в роботі партії. Актив на місцях краще орієнтується в ситуації. Це не робиться через те, що ми маємо намір когось виключати з партії».

Водночас Парубій додав, що після того, як партія ухвалить рішення про перехід в опозицію до коаліції, «ті депутати, які завдяки політичній силі, завдяки Президентові, пройшли у Верховну Раду, мають визначитися: чи вони представляють партію, чи є приватними депутатами». «Після цього партія робитиме організаційні висновки. І рішення будуть жорсткими», — зазначив Парубій.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Партія регіонів за одночасні вибори

Голова Партії регіонів Віктор Янукович виступає за проведення одночасних президентських та парламентських виборів. «Нам треба якомога скоріше пройти чистилище, тобто народні вибори. Якщо ми пройдемо вибори і парламентські, і президентські одночасно, — це буде правильно», — сказав Янукович в інтерв’ю телеканалу ICTV.

Партія регіонів раніше вже висувала ідею одночасних виборів, коли почала акцію «Кризі — стоп!». Потім ця акція (а з нею ідея про проведення кількох виборів у один день) зійшла з порядку денного, позаяк розпочалися переговори з БЮТ.

А взагалі Віктор Янукович вважає, що Партія регіонів зобов’язана співпрацювати у парламенті з усіма політичними силами. «БЮТ на останніх виборах набрав 32%, їм удалося за рахунок технологій отримати таку підтримку народу. Я з повагою ставлюсь до виборців, і, якщо є сила, яка прийшла з таким результатом у парламент, з нею треба рахуватися», — пояснив Янукович. Він сказав, що «треба знайти рецепт, як об’єднати країну», і працювати разом. «Хто не може — навчимо, хто не хоче — вимусимо», — пригрозив Янукович.

А щодо технологій, то Янукович назвав їх «нечистоплотними». Це одна з причин, чому йому допік політикум. «Я не люблю політику. Її неможливо полюбити, тому що не може нормальна людина полюбити займатися обманом та шельмуванням», — констатував Янукович, який, незважаючи на огиду до політики, знову балотуватиметься на виборах Президента.