Між Різдвом і Водохрещем

24.06.2009

Нарешті українські виборці знають, коли їм приходити на виборчі дільниці, щоб обрати нового Президента. Учора Верховна Рада знову і, швидше за все, остаточно ухвалила дату наступних президентських виборів (або принаймні першого туру голосування): 17 січня 2010 року. За відповідний проект постанови, внесений Головою ВР Володимиром Литвином, проголосували 399 нардепів — тільки на одного менше, ніж прогнозував напередодні голова фракції БЮТ Іван Кириленко. Незважаючи на те, що в Блоці Тимошенко мріють, аби вибори відбулися якнайшвидше, зрештою на 17 січня погодилися всі політичні сили. Бо саме ця дата, як підтверджують представники різних парламентських таборів, відповідає Конституції, згідно з якою чергові президентські вибори проводять в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень Президента України.

Щоправда, БЮТівець Сергій Міщенко, який раніше також усіляко наголошував на конституційності 17 січня, вже після голосування заявив, нібито в розмові з ним якийсь із суддів Конституційного Суду назвав найбільш відповідною Основному закону іншу дату — 27 грудня. Утім сумнівно, щоб хтось оскаржив учорашню постанову парламенту в КС, який раніше визнав неконституційною постанову Ради про проведення виборів Президента 25 жовтня.

Хоча дата 27 грудня в парламенті теж лунала: саме на це число у своєму проекті постанови пропонував призначити вибори представник БЮТ Андрій Шевченко. Проте перед голосуванням він, з огляду на загальну згоду щодо 17 січня, свій проект відкликав. Була ще пропозиція «народного самооборонівця» Геннадія Москаля обирати Президента 22 листопада, але його постанову підтримали тільки 45 парламентаріїв.

Поки що залишається відкритим питання, скільки триватиме виборча кампанія. Раніше в проекті Литвина був пункт про скорочення її терміну зі 120 до 90 днів, однак автор запропонував залишити в постанові лише рядок про дату голосування. «Ця постанова історична і має чітко відповідати положенням Конституції», — наголосив спікер. За його пропозицією, депутати дали Комітету з питань державного будівництва протокольне доручення невідкладно опрацювати до розгляду Верховною Радою проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України», передбачивши в ньому пропозицію про скорочення виборчої кампанії до 90 днів.