Бюджет у стилі тумбу–юмбу

24.06.2009

Незважаючи, а може, саме через те, що порядок денний на поточний — передостанній пленарний у нинішній сесії — тиждень дуже насичений важливими рішеннями, учора в парламенті не обійшлося без блокування трибуни. «Виступила» Партія регіонів, чиї лави щойно поріділи: із фракції виключили позбавлену партійного квитка Інну Богословську і безпартійного ще з грудня минулого року Тараса Чорновола. Однак зменшення чисельності зі 175 до 173 «багнетів» не завадило «регіоналам» оточити президію, щойно виникла небезпека ухвалення змін до Бюджетного кодексу, запропонованих урядом.

Спершу Голова ВР Володимир Литвин поставив питання щодо розгляду цього законопроекту на сигнальне голосування — «щоб з’ясувати, чи є воля сесійного залу». Воля була у 251 нардепа (коаліція плюс комуністи), що й спонукало депутатів із «синього» сектору сесійної зали підхопитися на ноги. Як заявив із трибуни Микола Азаров, пропонуючи такий Бюджетний кодекс, уряд «вкотре втягує країну в обман».

«Регіонали» наголошують, що «перед президентськими виборами Юлія Тимошенко намагається підпорядкувати собі місцеву владу через бюджети».

Марно спробувавши втихомирити опозицію, Литвин був змушений зібрати лідерів фракцій на погоджувальну раду, залишивши головувати в залі першого віце–спікера Олександра Лавриновича.

 

Виборчий фонд ціною в державу

«Усі спроби ухвалити Бюджетний кодекс у такому варіанті ми, безперечно, блокуватимемо, — запевнив «УМ» представник ПР Михайло Чечетов. — Та це навіть не блокування — ми ж рятуємо репутацію країни! Самі подумайте: зараз бюджет ухвалює Верховна Рада, а в разі, якщо набере чинності запропонований урядом Бюджетний кодекс, цим займатиметься особисто Прем’єр–міністр. Бо після першого читання у Верховній Раді проект бюджету потраплятиме в Кабмін, де Юлія Володимирівна в ручному режимі розподілятиме гроші на ті статті й населені пункти, які вважатиме доцільним. Скільки у нас було різних прем’єрів, президентів, але зробити цілий Державний бюджет своїм виборчим фондом — до такого додумалася тільки Тимошенко. За це її варто занести у Книгу рекордів Гіннеса, а цей проект Бюджетного кодексу відправити в музей. І, не дай Боже, нікому не показувати, бо засміють! Ми ж нібито в Європу йдемо, а з таким Бюджетним кодексом нас хіба в Африку пустять, та й то не у всю, а хіба що в плем’я тумбу–юмбу».

Із зауваженнями Партії регіонів згодні й у депутатській групі «За Україну!». За словами Ксенії Ляпіної, там нізащо не погодяться з тими надвисокими повноваженнями, які проект передбачає передати уряду. «Кабмін ухвалюватиме рішення фактично з усього: щодо розміру соціальних видатків місцевій громаді, щодо розміру субсидій по кожному селу... Це суто політична технологія: пропустити всіх місцевих голів через інструмент домовленостей з урядом. Сподобався Прем’єру, пообіцяв їй щось — на, маєш субвенцію. Не сподобався — сиди без коштів», — каже Ляпіна. Розкритикувала вона і пропозицію залишати десять відсотків доходів у первинній громаді. «Це призведе до того, що великі міста виграють, великі села ще отримають якийсь ресурс, але маленькі села (а це 46 відсотків територіальних громад в Україні) не матимуть коштів навіть на виконання тих повноважень, які тепер уряд хоче передати в місцеві бюджети.

Утім, за її словами, є в проекті й позитиви: наприклад, ідея залишати податок на доходи громадян тим місцевим громадам, в яких вони мешкають. Це, за словами Ляпіної, «надає реальні джерела фінансування тим громадам, у яких люди живуть, хоч працювати їздять в інші». Тому «заукраїнці» пропонують відправити документ на повторне друге читання і створити робочу групу, яка займатиметься його доопрацюванням. «Щоб до неї входили не лише представники бюджетного комітету, бо в його роботі наявний лобізм, а це неприпустимо».

Комітет зі штампування «урядового непотребу»

І справді, зауважень до роботи комітету ВР із питань бюджету більш ніж достатньо. Микола Азаров наголосив на тому, що більшість у комітеті належить коаліції, а значить, він «штампує весь той непотріб, яким уряд розвалює країну». І нагадав, що, за світовою практикою, Комітет із питань бюджету має бути закріплений за опозицією, оскільки покликаний, зокрема, контролювати, як уряд виконує бюджет.

Натомість Володимир Литвин, чий соратник по політичному блоку Микола Деркач очолює бюджетний комітет, звинуватив Азарова в тому, що той не ходить на комітетські засідання та ще й іншим «регіоналам» забороняє.

«Звичайно, представники Партії регіонів туди не ходять. Бо вони ж там у меншості! — пояснив Михайло Чечетов. — На рішення комітету вони вплинути ніяк не можуть, а легітимізувати цей абсурд своєю присутністю й червоніти потім перед світовою спільнотою не хочуть».

«Пивні» мільйони Раді не дістануться

Незважаючи на суперечки, попрацювали парламентарії вчора досить плідно. Зокрема, ухвалили в новій редакції Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» та деяких інших законів України». Досхочу поіронізувавши з приводу того, на чиє утримання держава витрачає більше грошей — Верховної Ради чи секретаріату Президента, народні обранці частково врахували пропозиції глави держави й вилучили з раніше ухваленого закону статтю, якою передбачалося збільшити видатки апарату ВР на 97 млн. гривень.

Ідеться, нагадаємо, про «пивні гроші» — кошти від підвищеного акцизу на пиво. Минулого тижня Президент Ющенко застосував до нього право вето, наголосивши, що «зайві» гроші треба спрямовувати на охорону здоров’я, а не адміністративні органи. За те, щоб відірвати мільйони від апаратного серця ВР, проголосували 343 нардепи.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

В уряді остаточно спорожніло крісло міністра транспорту і зв’язку — вчора Верховна Рада 365 голосами відправила у відставку з цієї посади Йосипа Вінського за поданням Прем’єр–міністра. Іншу постанову, яка передбачала звільнення Вінського «за власним бажанням», підтримали тільки двоє БЮТівців.

А незабаром кількість урядовців може скоротитися ще на кількох міністрів. Партія регіонів вимагає відставки міністра освіти Івана Вакарчука. «Регіонал» Дмитро Табачник, який є автором відповідної постанови, пояснює це тим, що Вакарчук «цілеспрямовано руйнує систему освіти і науки» — зокрема, запровадив обов’язковий тест з української мови, який «закрив доступ до вузів майже кожному десятому випускнику цього року». Патріотичні депутати переконані: головною «провиною» Вакарчука є те, що він є справді українським міністром, який працює на свою, а не якусь іншу державу.

Окрім того, станом на вчора у ВР зареєстровано проекти постанов про звільнення міністрів юстиції — Миколи Оніщука, культури — Василя Вовкуна, промислової політики — Володимира Новицького, аграрної політики — Юрія Мельника та віце–прем’єр–міністра Івана Васюника.

 

АНЕКДОТ В ТЕМУ:

— Чому Верховна Рада приховувала, що підвищення акцизу на пиво піде на депутатські потреби?

— Бо інакше б усі пивовари розмістили на пивних етикетках текст: «Офіційний спонсор Верховної Ради України».