Ретроспектива з бронхітом

24.06.2009
Ретроспектива з бронхітом

Едріан Броуді та Микита Михалков на Московському кінофестивалі. (Фото з сайту daylife.com.)

Присутність України на 31му Московському міжнародному кінофестивалі (ММКФ), що проходить з 19 по 28 червня, цьогоріч скромною не назвеш. По­перше, як раніше писала «УМ», остання картина Кіри Муратової «Мелодія для шарманки» увійшла до конкурсної програми ММКФ. По­друге, майбутній ювілярці (у листопаді 2009 року Кірі Георгіївні виповнюється 75 років) присвячено ретроспективний показ: у рамках програми «Нове російське кіно»(?!) проходить показ 15 її робіт, серед яких — «Короткі зустрічі», «Довгі проводи», «Астенічний синдром», «Настройщик», «Два в одному». Квитки розкуплені вже давно. І нарешті, або (як кажуть британці) last but not least: до журі основного конкурсу входить голова Національної спілки кінематографістів України, кінокритик Сергій Тримбач.

Сьогодні московський кінофестиваль, який, крім двох конкурсів, представляє загалом 24 програми, проходить так званий екватор. Кінознавці відзначають, що в більшості програми складаються з прем’єрних картин — це нова тенденція для Московського кінофесту. Особлива увага прикута до програми «Перспективи», так званого паралельного конкурсу, де на суд представлені дебютні картини перспективних кінематографістів із різних країн, а також фільми, «чия художня мова відкриває нові горизонти кінематографу». Українських картин у «Перспективах» немає, своє молоде кіно представляють Узбекистан, Грузія, Туреччина, Вірменія (спільно з Норвегією та Францією) і Росія.

Як і минулого року, відповідальність за сучасне українське кіно лягла на плечі режисерів старшого покоління. Картину «Мелодія для шарманки» показували в понеділок, після недільного преспоказу. Двогодинна соціальна драма настільки вплинула на глядачів, що мовчання журналістів на пресконференції змушений був порушити продюсер картини Олег Кохан (кінокомпанія «SOTA Cinema Group»). «Фільм прийняли дужедуже тепло, тепліше ніж ми очікували, — повідомив «УМ» з Москви Олег Кохан, — публіка була приголомшена». За словами Кохана, основна мета представлення картини — це розголос серед глядачів і преси: «На ділі воно робить свою справу, і картина має шанс на прокат. Відразу після першого перегляду були розмови з провідними російськими прокатниками. Детальніше спілкування буде після завершення фестивалю».

На жаль, на зустрічі зі ЗМІ була відсутня сама режисерка (вона не змогла приїхати через бронхіт). Про «Мелодію» розповідали актори Олег Табаков і Рената Літвінова, які зіграли у фільмі подружню пару, а також продюсер Олег Кохан і художник Роман Хвостов. Нагадаємо, що сюжет «Мелодії» оповідає про брата й сестру, які після смерті матері вирушають до великого міста шукати своїх татусів. Їхня історія не передбачає хепіенду. Оцінюючи тему фільму, Олег Табаков сказав: «Кіра Муратова попереджає нас про душевну глухоту і розрізненість людей — це досить небезпечні речі. І крізь невидимі сльози, і незважаючи на видимі, вона намагається спонукати нас бути людьми».

Минулого року на ММКФ Україна представляла картину Романа Балаяна «Райські птахи» — одну з останніх своїх кіноролей в ній виконав Олег Яновський. Пам’ять про видатного російського актора, який помер 20 травня цього року, вшанували на відкритті 31го кінофестивалю нагородою ім. Станіславського «Вірю», яку вручили його сину, режисеру Філіпу Янковському. До слова, остання стрічка Олега Івановича «Цар» (зіграв митрополита Філіпа) стала картиноювідкриттям кінофестивалю. Режисер фільму Павло Лунгін — цьогорічний голова журі основного конкурсу ММКФ.

Основний конкурс складається з 16 картин. Серед них — три російські стрічки (Карена Шахназарова, екранізація чеховського оповідання «Палата №6», Олександра Прошкіна, картина «Чудо», і Микола Досталь із фільмом «Петя по дорозі в царство небесне»). Географія конкурсних стрічок досить обширна: Ізраїль, Швейцарія, США, Угорщина, Польща, Японія, Корея — загалом 14 країн.

Закриття 31го ММКФ відбудеться в неділю, 28 червня, картиною «Джонні Д.» з Джонні Депом у головній ролі. Режисер картини Майкл Манн стане одним із нечисленних іноземних гостей кінофестивалю. До нього фестиваль відзначили своєю присутністю оскароносний американський актор Едріан Броуді («Піаніст») та зірка німецького кіно часів ФРН актриса Ханна Шигулла. Невеликий десант зірок на ММКФ не могли не помітити журналісти, що і закинули президенту кінофоруму Микиті Михалкову. Микита Сергійович відповів, що не вважає це недоліком, а більше переймається тим, що «обличчя» кінофестивалю потребує не зірок, а зростання ринку і збільшення кількості кінотеатрів.