Демонополізація любові

24.06.2009

«СССР» оголосив про пікетування Луганської обласної державної адміністрації. Анонсоване гасло звучало цілком по–радянському: «Віддамо «Зорі» останню сорочку!». І хоча футбольний клуб «Зоря» переживає сьогодні далеко не найкращі часи, офіційні особи сприйняли неочікувану пропозицію допомоги несхвально.

До спочилого в Бозі Радянського Союзу громадська організація з абревіатурою «СССР» у назві має вельми опосередковане ставлення. Просто нещодавно кілька досить відомих луганських політиків утворили такий собі «Союз соціальної справедливості та розвитку». У лавах «СССР» засвітилися: екс–нардеп — колишній перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Микола Гапочка, нинішній народний депутат від Партії регіонів Володимир Ландик, місцевий одіозний «молодогвардієць» Арсен Клінчаєв та ін.

Як у кожної нашвидкуруч штучно створеної організації, в «СССР» виникла потреба в саморекламі. Рішення підказав недавній інцидент, що стався між «регіоналами» — лідерами «донецьких» і «луганських». Принаймні приводом для конфлікту «ахметовці» обрали намагання нардепа від ПР Віктора Тихонова «впарити» їм ФК «Зоря» після того, як помер головний її спонсор — ще один «регіонал» Валерій Букаєв. Рінат Ахметов фінансувати ще один клуб відмовився, але й «луганські» — хоча й накрали, за висловом Бориса Колесникова, стільки, що можна було б «Барселону» утримувати, — своїх грошей пошкодували. Відтак новонароджений «СССР» узявся показово підтримувати футбольний колектив.

Однак керівництво клубу до наміченої акції поставилося неприязно. Буквально за кілька годин по тому, як в інтернеті з’явилося оголошення про заплановане пікетування, прес–служба ФК «Зоря» розіслала заяву про те, що не має до даної акції жодного стосунку. На скликаній із цього приводу прес–конференції відбувся вербальний двобій прес–секретаря ФК «Зоря» Андрія Колота в тандемі з керівником офіційного клубу вболівальників «Зорі» та, з іншого боку, представником «СССР» Всеволодом Філімоненком, який представився ще й президентом луганського фан–клубу збірної України. Філімоненко «всуху» обіграв своїх досвідчених опонентів, заявивши, що ті не мають монополії на любов до луганської команди. Як не мають і права вказувати тисячам неорганізованих прихильників «Зорі», як потрібно любити клуб.

Коротко кажучи, дебют у «СССР» пройшов удало. Якби ще це вплинуло на фінансовий стан «Зорі». Адже в минулому чемпіонаті гравці команди через заборгованість із зарплат навіть погрожували не їхати на виїзні матчі.