А може, крокодильчика?

23.06.2009
А може, крокодильчика?

Їжачок – тваринка симпатична, але їй краще жити на природі. (Фото з сайту http://migranov.ru.)

Представники Американської академії педіатрії не радять родинам із маленькими дітьми заводити в будинку хом’ячків, їжаків, ящірок, черепах та інших екзотичних тварин. За даними фахівців, такі істоти є носіями потенційно небезпечних мікроорганізмів. Водночас діти до п’яти років особливо вразливі до різних інфекцій через незрілість імунної системи. А «мила» дитяча звичка облизувати свої руки збільшує ризик підчепити хворобу від їжачка чи хом’яка у десятки разів.

Зокрема, ящірки, черепахи й інші рептилії нерідко є носіями сальмонели, повідомив інфекціоніст федеральних Центрів з контролю й профілактики захворювань Ларрі Пікерінг. За його словами, близько 11% випадків сальмонельозу в дітей виникають саме під час контакту з цими тваринами. Іншим джерелом інфекції можуть бути хом’ячки (які, до речі, досить часто поселяються в українських будинках).

Щодо їжаків представники Американської академії педіатрії зазначають, що уколи цих тварин приводять до поширення бактерій, які спричиняють підвищення температури, болі в животі й висипання. Тому дорослі мають розуміти ризик, пов’язаний із утриманням екзотичних тварин. Батьки, які мають дітей до п’яти років, повинні проконсультуватися з ветеринаром, щоб отримати необхідну інформацію й підшукати для маляти більш «безпечного» улюбленця.