НОВИНИ ПЛЮС

23.06.2009

Із Банкової — в СБУ

Президент призначив Андрія Кислинського заступником голови Служби безпеки України. Керівник секретаріату Президента Віра Ульянченко повідомила, що Кислинський займатиметься питаннями Голодомору та національної пам’яті. У свою чергу, голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що призначення Кислинського — «послідовний крок у реалізації плану реформування СБУ». Зокрема, йдеться про демілітаризацію Служби безпеки.

До того Кислинський був заступником голови секретаріату Президента. Наприкінці серпня минулого року він запам’ятався прес–конференцією, на якій звинуватив Юлію Тимошенко у вчиненні національної зради, і ще неодноразово гостро критикував уряд.

Закон про порнографію

Українські митці та правозахисники просять Президента накласти вето на ухвалений парламентом закон про внесення змін до статті 301 Кримінального кодексу, який передбачає відповідальність за зберігання творів, зображень або предметів порнографічного характеру. «Він (закон) створює велику загрозу зловживання цією нормою правоохоронними органами, що можуть використовувати її з метою корупції чи шантажу особи», — вважає група підписантів. Вони свідчать, що закон створить перешкоди для розвитку мистецтва та культури, «де межа між дозволеним і недозволеним буде ще менш очевидною й суперечливою», «закладе фундамент для втручання в особисте життя людини при відсутності істотної шкоди суспільству від таких дій». Під текстом звернення, зокрема, підписалися виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський, галерист Євген Карась, письменник і художник Лесь Подерв’янський, фотограф Леся Мальська, художники Олександр Ройтбурд та Ілля Чичкан, режисер Влад Троїцький та ін.