«Вперед, за нафту і гроші!»

23.06.2009
«Вперед, за нафту і гроші!»

«Укртранснафта» на вулиці Артема — об’єкт боротьби за фінансові ресурси. (Фото Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ.)

Учора о 8.00 в центральний офіс компанії «Укртранснафта» — національного оператора системи магістральних нафтопроводів України, — розташований на вулиці Артема в Києві, увірвалися невідомі й заблокували роботу державної компанії. Захоплення відбувалось, на противагу класичним рейдерським атакам, тихо і спокійно — співробітникам (принаймні тим із них, хто встиг потрапити на роботу до появи людей у камуфляжах) було наказано вимкнути телефони і інтернет, щоб таким чином запобігти небажаному витоку інформації. Охорона на вході працювала «на відбій», нікого не впускаючи й нічого не пояснюючи.

Як стало відомо згодом, захоплення здійснювалась під безпосереднім керівництвом Олександра Лазорка, звільненого на початку червня з посади заступника голови правління «Укртранснафти». Пан Лазорко мав при собі рішення наглядової ради державної компанії НАК «Нафтогаз» за підписом голови Олега Дубини про призначення його на посаду виконуючого обов’язки керівника компанії й звільнення з посади голови правління «Укртранснафти» Ігоря Кирюшина, який нині перебуває на лікарняному.

Відомо, що раніше Олександр Лазорко керував нафтопереробними комбінатами на заході України (зокрема НПК «Галичина»), підконтрольними групі «Приват». Отож оглядачі схильні вважати вчорашній інцидент спробою передачі управління державною компанією під контроль очолюваної Ігорем Коломойським комерційної структури. «Вчорашні події — це боротьба за фінансові ресурси, — розповів «УМ» Олександр Тодійчук, колишній керівник «Укртранснафти». — Ця компанія наразі залишалася єдиною в структурі НАК «Нафтогаз», яка приносить неабиякі прибутки — навколо неї триває жорстке протистояння. Ігор Кирюшин (нинішній керівник компанії), наскільки мені відомо, — ставленик комуністів, Лазорка ж пов’язують з Коломойським».

Трохи пізніше радник звільненого голови «Укртранснафти» Олександр Дікусаров повідомив про спробу захоплення тим же Лазорком ще й диспетчерського пункту компанії, який координує роботу нафтотранспортних мереж. «Таким чином, під загрозою опинилася надійність транспортування нафти в наф­тотранспортній мережі дер­жави», — зазначив пан Дікусаров. Водночас представник «Укртранснафти» не зміг пояснити логіку дій «звільненого за прогули працівника». У коментарі «УМ» Дікусаров зазначив, що рішення наглядової ради недійсне, адже прийняте «заднім числом» — засідання ради відбувалося 10 червня, тоді як Лазорка було звільнено 3 червня. Сам Ігор Кирюшин заявляє, що суд призупинив рішення наглядової ради. В другій половині дня керівник «Укртранснафти» провів прес–конференцію, а вже надвечір у приміщенні диспетчерського центру з’явилися «беркутівці», які заблокували всі виходи і входи.

Водночас керівництво «Нафтогазу» не вбачає жодних порушень у вчорашніх подіях в «Укртранснафті» й підтримує рішення наглядової ради. Зокрема, про це заявив заступник голови НАК «Нафтогаз» Ігор Діденко. У профільному міністерстві також не схильні драматизувати ситуацію. «Наразі ніяких загроз щодо транспортування нафти не відбувається. Все працює в нормальному режимі з погляду технологій, — переконаний голова Мінпаливенерго Юрій Продан. — Є рішення наглядової ради і є якісь судові рішення, які ми зараз розглядаємо. Вивчаю усі документи, хто кого звільняв і в які дати. І будемо відповідним чином реагувати».

Експерти енергетичного ринку України, у свою чергу, попереджають про негативні наслідки через вчинення дій, що порушують вітчизняні закони й внутрішній статут компанії, адже постраждає насамперед діловий імідж «Укртранснафти» в очах її закордонних партнерів, який відновити буде нелегко.