Привид дострокових виборів

23.06.2009

Схоже, поточний тиждень в українському політикумі знову пройде під знаком розмов про дострокові вибори. Як розповів в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня» керівник виборчої кампанії майбутнього кандидата в президенти Віктора Януковича Микола Азаров, Блок Тимошенко вже запропонував Партії регіонів разом проголосувати за одночасне проведення президентських і парламентських виборів 25 листопада. У парламенті зареєстрований і відповідний проект постанови за авторством «народного самооборонівця» Геннадія Москаля. За словами Миколи Яновича, «через кризу і падіння рейтингу» БЮТ зацікавлений у тому, щоб вибори відбулися раніше — заради цього Юлія Тимошенко готова навіть на дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Однак у ПР таку ідею сприймають без ентузіазму. «Ризикувати, розраховуючи на те, що Конституційний Суд вкотре визнає дату неконституційною, не можна. Тому я вважаю, що єдино конституційною датою президентських і, якщо ми дійдемо компромісу, парламентських виборів є 17 січня», — заявив Азаров. Нагадаємо, що раніше Верховна Рада вже призначала вибори Президента на 25 жовтня, але Конституційний Суд цю постанову ВР «завернув» як таку, що не відповідає Основному закону.

Нову дату голосування парламент планує затвердити сьогодні і, швидше за все, це буде таки 17 січня 2010 року. Учора на погоджувальній раді голова фракції БЮТ у Верховній Раді Іван Кириленко запевнив, що «тимошенківці» готові підтримати відповідний проект постанови. Підтвердивши, що БЮТ «від початку підтримував ініціативу щодо проведення виборів Президента в листопаді або грудні», Кириленко наголосив: тепер його фракція згодна проголосувати за 17 січня, «щоб зняти всі проблемні питання та інсинуації».

До речі, саме лідер парламентських БЮТівців запропонував перенести розгляд питання про призначення дати президентських виборів із четверга, як планувалося, на вівторок. Натомість Кириленко наголосив, що парламент невідкладно повинен розглянути законопроекти, які стосуються виборів Президента України. Зокрема, Блок Тимошенко підтримує ідею Голови Верховної Ради Володимира Литвина про скорочення терміну виборчої кампанії із 120 днів до 90, оскільки «в сьогоднішніх складних умовах економічної кризи затягувати цей передвиборчий процес недоцільно».

Окрім того, фракція БЮТ наполягає на невідкладному розгляді змін до Бюджетного кодексу та низки внесених урядом законопроектів щодо діяльності банківського сектору, сільськогосподарської галузі, національної економіки. Натомість звіт Кабінету Міністрів щодо виконання бюджету соратники Юлії Тимошенко просять відкласти на наступний пленарний тиждень — доти, доки Бюджетний кодекс не буде затверджений і підписаний Президентом.

Зате в четвер парламент планує розглянути антикризову програму діяльності Кабінету Міністрів. Також цього дня, очевидно, законодавці задовольнять заяву міністра транспорту і зв’язку Йосипа Вінського, який минулого тижня подав у відставку. У середу за планом — розгляд необхідних напередодні старту виборчої кампанії змін до закону про державний реєстр виборців і щорічна доповідь Уповноваженого ВР із прав людини. П’ятницю парламентарії присвятять тимчасовим комісіям: звітуватимуть ТСК, які розслідують події навколо «Нафтогазу», дій севастопольської міської влади та реформування Служби безпеки України.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Литвин іде в президенти

Голова Верховної Ради Володимир Литвин піде на президентські вибори, «якщо не буде сформований уряд національного порятунку та визначено план надзвичайних дій». «Якщо не будуть реалізовані ці пропозиції... то я зроблю все, щоб утримати Верховну Раду в робочому стані, і буду брати участь у президентських виборах, і заявляю про це офіційно», — сказав спікер позавчора в ефірі телеканалу «Інтер».

За словами колишнього голови Адміністрації Президента Кучми, він «апелюватиме до людей, що треба вже, нарешті, подякувати тим, хто вже мав можливість і мав абсолютну владу в країні по два рази, і тим, хто після президентських виборів у разі перемоги забезпечить черговий розкол країні, чергове зведення рахунків, черговий розподіл посад». «Країна у 2010 році [другого] 2004 року не переживе, — переконаний Литвин. — Бо тоді був запас міцності, сформований попередньою владою, яку називали злочинною».