«Країна мрій» на один день

23.06.2009

Цього року прихильники етнофестивалю «Країна мрій» трохи засмучені: дійство триватиме один, а не два дні. Поніжитися на зеленій траві Співочого поля або активно відпочити на різноманітних тематичних майданчиках фесту (і все — під народні співи) можна буде лише у суботу — 27 червня з 12.00 до 22.00.

Особливості цьогорічної шостої «Країни мрій» Олег Скрипка озвучив на попередній прес–конференції. «Ми вирішили зробити акцент на автентичних колективах. Їх усе менше і менше, і ми маємо захопити цю культуру, бо, може, наші діти не матимуть змоги їх почути», — повідомив Скрипка. Автентичні колективи виступатимуть на двох сценах — «Зеленій галявині» та «Під стінами Лаври». Ще одна — «Кобзарська сцена» представлятиме майже втрачене мистецтво гри на кобзі. Організатори особливо пишаються присутністю народного музики Ігоря Рачка із села Лавіркове Чернігівської області, який ще встиг перейняти премудрості кобзарства від старих учителів. Другою особливістю, за словами Скрипки, стане виступ на етнічному фестивалі українських рокабілі Mad Heads XL з їхнім новим фольк–проектом «Українs’ка». «Ми будемо представляти сучасне мистецтво із заглибленням у народне коріння, — заанонсував на прес–конференції лідер гурту Вадим Красноокий. — Дякуємо Олегу, що він підштовхнув до реалізації ідеї, яка у нас давно вже визрівала. Це буде сайд–проект гурту Mad Heads XL, у якому буде рок і ска–панк». Українські рокабілі розпочинатимуть програму «Вечірньої сцени», на якій також виступатимуть іноземні гості — Zalvarinis (Литва), Valkyrien Allstars (Норвегія), Fanfara Shavale (Румунія). Виступу Олега Скрипки чи «ВВ» на цій «Країні мрій» не буде. Саме в цей час музиканти гратимуть український фольк на аналогічному фестивалі в Казані.

Загалом, на «Країні мрій» буде 10 тематичних майданчиків, серед яких — Алея Майстрів, дитяча галявина, козацькі розваги, майстерня танців. Татусь Олег Скрипка, у якого підростає двоє хлопчаків, схоже, перейнявся темою виховання українських батьків. «Цього року в нас буде потужна дитяча програма. На майданчиках буде більше дітей, які гратимуться з дітьми. А відомі артисти читатимуть їм казки — це й Фома з гурту «Мандри», і Марія Бурмака, можливо, буде Фагот із ТНМК і Вадим Красноокий. Також ми вчитимемо батьків співати колискові», — попередив музикант.

Якщо музична «Країна мрій» триватиме один день, то її супутник — літературна «Країна мрій» — розтягнеться на два дні — 27 і 28 червня. Брати Капранови презентують книжковий ярмарок, заманюючи відвідувачів «ворожінням на книжках», і літературну сцену, яка працюватиме у дворику Музею Івана Гончара. Для любителів екзотичної автентики працюватиме українсько–японський центр, у якому, крім відомих нам традицій оригамі та чайної церемонії, знайомитимуть із національними святами.