Сучасна Гевара та її «веголюція»

23.06.2009
Сучасна Гевара та її «веголюція»

«Веголюціонерка» Лідія Гевара.

«Революція — не яблуко, яке падає, коли достигне. Ти повинен зробити так, щоб вона впала», — казав один із найвидатніших революціонерів Че Гевара. Як задоволено зазначають на сайті організації ПЕТА («Люди за етичне поводження з тваринами»), яблуко впало недалеко від яблуньки: онука великого Че, Лідія Гевара, пішла шляхом легендарного діда і також розпочинає революцію.

Щоправда, часи зараз не ті, і марксистські ідеї відійшли в минуле. Тому революція за Геварою–молодшою навіть назву має трохи інакшу: «Веголюція». Адже Лідія закликає не до повалення певного ладу, а навпаки — до мирного співіснування не те що з людьми, а навіть із тваринами. Агітуючи за вегетаріанство, 24–річна спадкоємиця Ернесто Гевари погодилася сфотографуватися напівоголеною: знизу вбрана у камуфляжні штани, а зверху її принади прикриває лише «патронташ», у якому замість набоїв — морква.

Організатором такої акції виступає саме ПЕТА, яка вже роздягла не одну знаменитість, закликаючи людство відмовитися від носіння натурального хутра і споживання м’яса та інших тваринних продуктів. «Саме акції ПЕТА стали для мене однією з причин, які спонукали стати вегетаріанкою, — зізналася сеньйорита Гевара в інтерв’ю іспанській агенції «Ефе». — Більше того, такий стиль життя став справжньою революцією, ідеї якої приваблюють усе більше людей і ведуть планету і людство до здоровішого майбутнього».

Плакати з революційною Лідією з’являться на вулицях та в журналах восени. Як повідомляє британська газета «Дейлі мейл», спершу рекламна кампанія стартує в Аргентині, на батьківщині Че Гевари, а потім — і по всьому світу. Цікаво, що для ПЕТА це буде перша рекламна кампанія в Південній Америці. Не дивно, що її зіркою була обрана онука людини, яка є іконою в тих краях, та ще й вегетаріанка.