ФУТБОЛЬНИЙ УЇК–ЕНД

23.06.2009

Кубок Конфедерацій

Хоч би як критикували турнір, який відбувається зараз на півдні Африки, за його часом неналежну організацію, низьку відвідуваність, неестетичний шумовий супровід матчів, проте матчі останнього туру групового етапу показали, що футбол — це насамперед гра професіоналів, і для них здобуття трофея, хай навіть не надто популярного, має особливе значення. Тому не дивно, що після сіренького старту збірна Бразилії позавчора у двобої з чинними чемпіонами світу — італійцями — зробила все, щоб позбавитись одного з конкурентів у боротьбі за Кубок конфедерацій ще задовго до фіналу.

Знущатися над колись грізним колективом Марчелло Ліппі «пентакампеонам» було нескладно, адже статичні оборонні редути на чолі з 35–річним Фабіо Каннаваро нагадували прохідний двір, через який активні бразильці без проблем «просочувалися» до володінь Джанлуїджі Буффона. Автори гучних трансферів Робіньйо та Кака панували в центрі поля, раз по раз доставляючи снаряд на передову, де в ролі снайпера двічі виступив нападник «Севільї» Луїс Фабіано. А третій гол, що влетів у ворота «Скуадри адзурри» після «зрізки» у виконанні захисника Андреа Доссени на останніх хвилинах першого тайму, сповна можна назвати «самогубством». Адже саме цей м’яч став вирішальним у заочній боротьбі за другу путівку до півфіналу від групи В.

Річ у тім, що єгиптяни, обігравши в попередньому турі італійців, мали всі шанси потрапити до четвірки найсильніших у разі перемоги чи навіть нічиєї в поєдинку з командою США. Проте «фараони» вочевидь переоцінили свої сили і не знайшли аргументів у матчі проти американців. Дві попередні поразки збірної США розхолодили африканську команду, за що вона й поплатилася. Капітан «янкі» Лендон Донован перед вирішальним поєдинком сказав: «Футбол — це дивна гра, і щось має статися». А сталося те, що завдяки кращій різниці забитих і пропущених м’ячів саме чемпіон зони КОНКАКАФ зіграє у півфіналі проти кращої європейської команди — збірної Іспанії.

«Ла Роха», як називають іспанську збірну за колір футболок, продовжує поліпшувати світові футбольні досягнення. Підопічні Вісенте Дель Боске, здолавши збірну господарів турніру, побили рекорд національних збірних за кількістю перемог поспіль: п’ятнадцять.

На прощання нагадала про себе і збірна Нової Зеландії. «Хлопці в білому» не забили самі, але залишили без забитих голів і збірну Іраку, а заодно спромоглися здобути перше очко на турнірі.

І ще один цікавий факт, навіть два: обидві команди, які обігрували збірну Італії — Єгипет та Бразилія, повернувшись у свої готельні номери, виявляли, що їх... пограбували спритні південноафриканські любителі футболу.

Кубок конфедерацій (ПАР). 3–й тур

Група А. Ірак — Нова Зе­лан­дія — 0:0, Іспанія — ПАР — 2:0 (Вілья, 52; Ф. Льоренте, 72).

Турнірне становище: Іспанія — 9 очок, ПАР — 4, Ірак — 2, Нова Зеландія — 1.

Група В. Італія — Бразилія — 0:3 (Фабіано, 37, 43; Доссена, 45 (у свої ворота)), Єгипет — США — 0:3 (Девіс, 21; Бредлі, 63; Демпсі, 71).

Турнірне становище: Бразилія — 9 очок, США — 3 (м’ячі: 4–6), Італія — 3 (3–5), Єгипет — 3 (4–7).

Чемпіонат Європи (U–21)

Молодіжна збірна Італії здобула першу перемогу на європейському форумі, що триває у Швеції. Головним героєм поєдинку став темношкірий форвард «Інтеру» Маріо Балотеллі. «Він забив чудовий гол, а потім зробив велику помилку», — коментує дії підопічного, котрий заробив вилучення, тренер італійців П’єрлуїджі Казірагі.

Чемпіонат Європи (U–21, Швеція). 2–й тур. Група А. Швеція — Італія — 1:2 (Тойвонен, 89 — Балотеллі, 23; Аквафреска, 53; вилучення: Балотеллі, 38 (І)), Білорусь — Сербія — 0:0.

Турнірне становище: Італія — 4 очки, Швеція — 3, Сербія — 2, Білорусь — 1.

Спаринги

«Іллічівець» — «Металург» (3) — 1:0 (Кривошеєнко).

Трансферна політика

Італійська «Рома», яка перебуває на межі банкрутства, має намір змінити власників. Проте скрутне фінансове становище не заважає «вовкам» вести перемовини про придбання російського нападаючого «Тоттенхема» Романа Павлюченка, який лише взимку переїхав на Туманний Альбіон. Також про бажання виступати за «Рому» заявив і Андрій Шевченко, але для цього має відбутися складна трансферна комбінація з переходом Марко Вучинича з Риму до «Ман. юнайтед».

* * *

Аргентинський форвард «МЮ» Карлос Тевес відмовився продовжувати контракт із «червоними дияволами» і прагне перебратися у табір іншого манчестерського клубу — «Сіті». А тим часом «городяни» придбали за 18 млн. фунтів парагвайського форварда «Блекберна» Роке Санта Круса, який раніше виступав за найтитулованіший клуб Німеччини, «Баварію».

* * *

«Барселона» ще на п’ять років продовжила контракт зі стражем воріт Віктором Вальдесом, який виступає за каталонців із 2002–го.

* * *

Півзахисник «Еспаньйола» Іван де ла Пенья не захотів змінювати сонячну Барселону на прохолодну Москву. 33–річний футболіст, якого хотіли бачити у «Спартаку», домовився з керівництвом іспанського клубу про нові умови дворічного контракту.

* * *

Не бажає продовжувати свою кар’єру в Росії і Клаудіо Раньєрі, якого недавно «попросили» із «Ювентуса». Керівництво «Зеніта» бачило італійського наставника на тренерському містку в Пітері, який по завершенню сезону залишає Дік Адвокат, але марно.