Позираючи на небо

23.06.2009
Позираючи на небо

Першою з українок учора ракетку зачохлила Вікторія Кутузова. (Фото Рейтер.)

Учора почалися змагання на найстарішома «діючому» турнірі в тенісному світі — Уїмблдонському. До 5 липня найкращі ракетки світу боротимуться за перемогу та величезний призовий фонд, який цього року виріс до 12 млн. 550 тис. фунтів стерлінгів.

Стартували на англійських трав’яних полях й українці. Точніше, українки: в основній сітці турніру стартує шість наших співвітчизниць. Учора в боротьбу вступили дві з них: Вікторія Кутузова змагалася проти росіянки Марії Шарапової, а Юліана Федак у парі з боснійкою Мерваною Югич–Салкич вийшла на корт проти полячок Клаудії Янс та Алісії Росольської. Нагадаємо, що і Віка, і Юліана впевнено пробилися до основного раунду через кваліфікацію.

Без сумніву, найскладнішим опонентом у першому колі жереб нагородив одеситку Кутузову. «Сіяна» під 24–м номером Марія Шарапова вже тріумфувала на цьому турнірі, хоча її перемога й датується далеким 2004 роком. Зараз вона далеко не фаворит, і не в останню чергу через травму плеча, яку росіянка лише недавно залікувала. «Мені ще рано думати про перемоги у подібних стартах. Але я постараюся виступити на Уїмблдоні максимально успішно», — розповіла напередодні Шарапова. Хай там як, усі букмекерські контори ставили на беззаперечну перемогу сибірської красуні, і не прогадали: титулована 22–річна Маша обіграла нашу Кутузову з рахунком 7:5, 6:4.

Якщо Шарапова таки відновилася до третього турніру серії «Великого шолома», то лідер чоловічого рейтингу Рафаель Надаль цього зробити не встиг: через травму коліна він кілька тижнів не виходитиме на корт. Така подія висунула на перший план швейцарця Роже Федерера, який уже п’ять разів у своїй кар’єрі тріумфував на англійській траві. Більше того, він може побити рекорд славетного американця Піта Сампраса, котрий 14 разів перемагав на турнірах серії «Великого шолома». Поки що у швейцарця стільки ж звитяг, як і в Сампраса, а чільний номер, отриманий на «посіві», змушує рватися Роже до нових перемог.

Сам Федерер напередодні сказав, що про побиття рекорду він не думає — усі його емоції витали довкола стартового протистояння з тайванцем Єн Сун Лю. Цей поєдинок учора проходив на центральному корті, який тепер має розсувний дах, тому Федерерові не варто було остерігатися примхливої британської погоди. Відтак він прогнозовано й переміг, не залишивши шансів опонентові — 7:5, 6:3, 6:2.

А ось іншим, менш «захищеним», тенісистам у неспортивному плані боятися є чого. Хоча синоптики і не прогнозують «відвертих» злив, але над Лондоном — хмарно, тож дощі дуже можливі, як і перенесення матчів.