Як нам перемогти «вувузелу»?

20.06.2009

Спостерігати за трансляціями Кубка конфедерацій, що триває зараз на полях Південної Африки, краще з вимкненим звуком телеприймачів. І не через якісь коментарі, а з огляду на бридкий звуковий супровід, який забезпечують кожному матчу глядачі на тамтешніх трибунах. Це схоже на безперервне дзижчання величезного рою бджіл! Витримати 90 хвилин такого монотонного шуму, який створюють тисячі національних музичних інструментів під назвою «вувузела», може далеко не кожен. Європейські телекомпанії вже висловили нарікання на цю звукову наругу. На що президент ФІФА Зепп Блаттер відповідає: «Це місцеве традиційне звучання, і я не знаю, чи можна його зупинити. Я завжди казав, що тут — Африка, а не Західна Європа. Тут своя енергія, свої ритми, своя музика, свої звичаї. Нам потрібно трішки пристосуватися». А взагалі, ФІФА начебто береться розглянути застосування вболівальниками у ПАР цих самих «вувузел». Хоча слід готуватися до того, що під час південно–африканського «мундіалю» наступного року наші вуха свердлитиме це саме монотонне дзижчання.

Футбольний Кубок конфедерацій, який почав свою історію з 1997 року, вважають генеральною репетицією фінальної частини чемпіонату світу. Традиційно, у червні його проводить країна, яка рівно за рік стане господаркою головної події у футбольному житті планети. Турнір не тільки показує силу найкращих збірних з усіх континентів, а й демонструє готовність господарів прийняти світовий форум.

Стосовно нинішнього турніру в ПАР, то організаторам уже довелося почути чимало нарікань. Зокрема, представники ФІФА зауважують низьку відвідуваність матчів Кубка. Цей момент функціонерів особливо хвилює: немає глядачів — бракує й прибутків. Самі ж любителі футболу називають більшість поєдинків відверто нудними.

Окрім того, африканці досі мають проблеми організаційного плану. Досі остаточно не введено в експлуатацію «Соккер стейдіум» у Йоганнесбурзі — саме тут відбудеться фінал «мундіалю». З арен, на яких зараз змагаються «конфедерати», лише «Кока–кола парк» у тому ж Йоганнесбурзі прийме чвертьфінал ЧС–2012. Інші три — лише матчі 1/8 фіналу та групових раундів ЧС.

У двох групах Кубка конфедерацій станом на вчорашній обід уже провели по два тури, які визначили фаворитів на проходження в «плей–оф». Традиційно балом правлять європейці та південноамериканці. У групі А упевнено лідирує Іспанія, якій доводиться змагатися з відверто слабшими командами Іраку, Нової Зеландії та ПАР.

Цікавіше у другому квартеті. Тут ставки роблять на бразильців, які вже двічі здобували цей трофей. Але вже перший поєдинок ледь не закінчився для «пентакампеонів» фіаско: єгиптяни до останнього впиралися, забили три голи й поступилися «чарівникам м’яча» лише на останніх хвилинах — завдяки неоднозначному пенальті. Невипадковість упевненої гри проти бразильців чемпіони Африки показали в другому турі, коли позавчора мінімально здолали переможця останнього «мундіалю» — італійців. Щоправда, підопічні Марчелло Ліппі володіли тотальною ігровою перевагою й не реалізували безліч гольових моментів. Тепер «Скуадрі адзуррі», аби пробитися до півфіналу, потрібно перемагати Бразилію та вірити, що «фараони» втратять очки в поєдинку проти команди США.

Кубок конфедерацій три­ватиме до 28 червня. Фінальний поєдинок турніру проведуть на вже згаданій арені «Кока–кола парк», яка вміщує 62 тис. глядачів.

 

ТАБЛО

Кубок конфедерацій (ПАР). 2–й тур. Група В. США — Бразилія — 0:3 (Мело, 7; Робіньйо, 20; Майкон, 62), Єгипет — Італія — 1:0 (Хомос, 40).

Турнірне становище: Бразилія — 6 очок, Єгипет, Італія — 3, США — 0.