Постріл із багатьма невідомими

19.06.2009

На Кіровоградщині скандал: депутат від Блоку Юлії Тимошенко в компанії прокурора та начальника відділу міліції Голованівського району став учасником пригоди, яка закінчилась смертю людини. Деталі цієї історії досить плутані, а оцінки — різні.

Першим про інцидент повідомив кіровоградський осередок ВО «Свобода». Із заяви партійців Олега Тягнибока випливало, що негативними героями цієї історії була якраз компанія депутата. За інформацією «Свободи», «16 червня 2009 року п’яна компанія у складі народного депутата України Віктора Лозинського, прокурора Голованівського району Горбенка та начальника міліції Голованівського району Ковальського жорстоко побила одного з жителів району та нанесла йому кілька кульових поранень, внаслідок яких помер мешканець села Красногірка Голованівського району Олійник Валерій Андрійович», — йдеться у повідомленні «Свободи».

Друга людина в БЮТі, віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов, підтвердив, що за участю депутата відбувся інцидент. Однак, за його словами, йдеться зовсім не про злочин. «Я зв’язався з керівництвом МВС. Мені зателефонували і сказали, що є така надзвичайна інформація, і, за офіційним повідомленням, навпаки, я вважаю, що депутат від БЮТ був на достатньо високому рівні», — відзначив Турчинов під час програми «Шустер Live». Він розповів, що насправді картина була така: згадана компанія їхала в автомобілі, і тут «невідома людина почала обстрілювати цю машину». «Вони, люди військові, змушені були протидіяти цьому. Але ж, безумовно, не готові були відкривати вогонь, оскільки, як я розумію, просто не мали зброї», — розповів Турчинов. За його словами, пасажири автомобіля викликали спецназ, який затримав цю людину. А потім нападник помер у лікарні.

Агенція УНІАН, посилаючись на джерела, повідомила деталі інциденту: народний депутат разом із правоохоронцями проїжджав уздовж мисливських угідь, і в людині, що стояла на узбіччі, запідозрили браконьєра. За попередніми даними, той чоловік стріляв у бік машини. Між мужчинами виникла сутичка, яка закінчилася тим, що нардеп, прокурор і правоохоронець затримали нападника. Його доставили в Голованівську лікарню з діагнозом «травматичний шок та вогнепальне поранення». Чоловік помер під час надання медичної допомоги. У Лозинського, Горбенка та Ковальського діагностовано порізи і забої.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що парламент обов’язково розгляне питання про участь Лозинського в інциденті. Поки що він і сам не має повної інформації. «Я попросив, щоб звернулися й одержали вичерпну інформацію, бо це питання буде актуалізовано і в понеділок на засіданні Верховної Ради», — розповів учора Литвин.

Учора пообіді, коли цей номер «УМ» готувався до друку, прокурор Кіровоградщини Микола Тюрін дав брифінг, на якому розповів про офіційну версію подій.