Люксембург дає посадку

17.06.2009

Україна та Євросоюз напрацьовують нову угоду про асоціацію. Про це повідомила Прем’єр Юлія Тимошенко після засідання Ради співробітництва Україна—ЄС у Люксембурзі. «Сьогодні схвалено документ, який активізує цю роботу, — «Порядок денний асоціації Україна—ЄС», — розповіла Тимошенко. — Він дає нову дорожню карту, піднімає співпрацю на новий рівень».

Прем’єр висловила сподівання, що саму угоду вдасться укласти до кінця року. За словами ЮВТ, під час засідання Ради Україна—ЄС особливу увагу було приділено співпраці між Україною та Євросоюзом у новій політиці оборони і безпеки. «Сподіваюся, що це засідання Ради співробітництва дасть поштовх новій співпраці між Україною та ЄС, яка завершиться членством України в Євросоюзі», — оптимістично каже Тимошенко.

Очільниця Кабміну вчора також закликала Європу розділити відповідальність за закачування Україною газу в підземні газосховища в літній період. «Це — не тільки українська тема. Загальне щастя України, Росії та ЄС повинен хтось профінансувати», — наголосила леді Ю, зазначивши, що газ, який Україна влітку закачує у сховища, «однаково потрібний Україні, ЄС — для споживання взимку — і Росії — щоб закачати зайвий обсяг газу в літній період». Для покриття касових розривів потрібні запозичення, це «нормальна процедура», однак в умовах фінансової кризи «немає можливості запозичити понад 4 мільярди доларів». Тому, зауважила ЮВТ, Україна «сподівається на отримання кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку для сплати за газ, який закачується у сховища». Це питання Тимошенко обговорила з президентом Єврокомісії Хосе Мануелем Баррозу.

 

ДО РЕЧІ

Приліт Юлії Тимошенко в Люксембург не обійшовся без пригод. Як повідомляє газета «Сєгодня», за дві години до вильоту урядового літака з Києва люксембурзький аеропорт оголосив, що не може прийняти українську делегацію, тому що закривається через ремонт смуги. Роботи мали тривати з 24.00 до 6.00 за місцевим часом, і для того, щоб літак Прем’єра, який прилітав о 3–й, зміг сісти, довелося підключити посла України Євгена Бершеду. Вказівки, аби наш борт прийняли, давав міністр транспорту Люксембургу. По трапу Тимошенко довелося спускатися під світло фар авто.