У збірну — з дитинства

17.06.2009

Дебютний фінал чемпіонату України з міні–футболу серед вихованців шкіл–інтернатів під назвою «Футбольна родина» був присвячений Дню захисту дітей і відбувся в Полтаві. У масових змаганнях стартували 80 команд шкіл–інтернатів із різних куточків країни, а до вирішального раунду потрапило 25 колективів.

Подивитися за грою юних футболістів приїхав екс–гравець «Динамо» й «Таврії», а нині керманич юнацької збірної України Олександр Го­ловко. «Хоч турнір і мав соціальний статус, але спортивна складова стоїть на першому місці. Починання організаторів заслуговують на повагу», — так прокоментував чемпіонат уславлений гравець. Крім власне перегляду баталій, колишній захисник провів і майстер–клас для школярів. «Не буду приховувати — мені сподобалися кілька хлопчаків. На них може чекати футбольне майбутнє. Але для цього необхідно й надалі проводити подібні заходи, а фахівцям — придивлятися до цих турнірів», — каже Олександр.

Матчі на штучних полях тривали впродовж трьох днів. Деякі з них за емоційністю не поступалися найпринциповішим двобоям найвищого рівня. Не обійшлося як без спортивних, так і без солодких призів.

До речі, в Полтаві якраз проводили «свято Галушки», й кожен українець із таким прізвищем міг харчуватися в будь–якому ресторані міста безкоштовно. Так–от, один із юних учасників змагань скористався цією пільгою.

«Радує, що ми знайшли можливість проводити турнір двічі на рік і запрошувати дітей з усіх областей України, — розповіли керівники «Фонду братів Павліченків» Ростислав та Олег, котрі й провели ці змагання за підтримки Міністерства внутрішніх справ. — Не сумніваємося, що нам до снаги залучати до участі максимальну кількість дітей–сиріт. І чим більше людей долучатиметься до соціальної справи, тим більше свят матимуть такі юнаки».

Треба було бачити очі Антона Гречика, який отримав приз глядацьких симпатій як наймолодший учасник, навчаючись забивати м’яч у ворота з середини майданчика. «Навіть не міг передбачити, що колись зможу вивчати майстерність футболу в одного з найкращих гравців київського «Динамо», який виступав у півфіналі Ліги чемпіонів, перемігши перед цим із розгромним рахунком «Барселону», — ділився радістю юний футболіст.

А переможцями змагань стали юнаки з Київської області — у вирішальному поєдинку вони обіграли по пенальті хлопців із Миколаївщини. Бронзові нагороди дісталися гостям із Луганської області.

Наступного разу на такий турнір дітлахи знову зберуться в Полтаві напередодні Різдва.