Кропивою СНІД не лікують

04.06.2009

Якщо в далекому минулому рослинні настоянки, сушені корінці та інші дари природи фактично були єдиними офіційними засобами боротьби з різними хворобами, то сьогодні треба використовувати досягнення сучасної медицини. Таку думку висловили члени Міжнародного співтовариства, яке об’єд­нує молодих лікарів і вчених. Як повідомляють «Медновини», лікарі закликають Всесвітню організацію охорони здоров’я привселюдно засудити використання гомеопатичних засобів для лікування важких захворювань. Зокрема, у своєму листі до ВООЗ молоді дослідники пропонують боротися проти реклами гомеопатичних методів лікування таких захворювань, як СНІД, туберкульоз, малярія, грип і діарея немовлят.

На думку спеціалістів, для подолання цих недуг необхідно використовувати тільки ті ліки, ефективність яких доведено дослідженнями. Невиправдане застосування неперевірених гомеопатичних засобів натомість часто призводить до смерті пацієнтів. За словами біофізика з Університетського коледжу Лондона Данієли Муаллем, позицію ВООЗ стосовно гомеопатії досі не визначено. Біофізик додала, що організація, робота якої базується на методах доказової медицини, не повинна підтримувати непідтверджені методи лікування важких захворювань. Тоді як усім відомо, що ВООЗ співпрацює з деякими організаціями, які просувають на міжнародний ринок гомеопатію та інші методи нетрадиційної медицини. Такі «недоказові» програми для лікування хворих на СНІД і малярію сьогодні існують у Кенії, Танзанії, Ефіопії, Гані й Ботсвані. Виходить, що регіони, які найбільше потребують реальної допомоги, замість ефективних медикаментів отримують бозна–що.

Представники ВООЗ відмовилися прокоментувати отриманий лист...

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

Олександр Юрченко, головний лікар Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДом

— Сьогодні немає доказової бази, яка б доводила, що гомеопатичні препарати можна використовувати як основний засіб лікування СНІДу. Немає свідчень, що ці ліки покращують опірність організму і безпосередньо впливають на збудника захворювання, зменшуючи вірусне навантаження. Натомість доказова медицина пропонує ефективне антиретровірусне лікування. Сьогодні ж, на превеликий жаль, в Україні (та й у всьому світі) йде дуже багато реклами різних методів «лікування» важких захворювань. Напис на вуличному стовпі в центрі нашої столиці «Лікую СНІД мазями» вже не є дивиною. А яке яскраве графіті можна побачити на останньому мосту перед виїздом на Бровари! Величезними літерами «Лікую СНІД» і мобільний номер телефону... Це просто жах. Люди звертаються туди, щось отримують. І добре, якби їм давали глюконат кальцію — він, принаймні, не зашкодить і без того ослабленому організму. Але ж пацієнти нерідко п’ють бозна–які збори трав, які можуть не тільки не покращити, а навпаки, погіршити стан імунної системи. І мало хто розуміє, що у таких випадках гомеопатію можна рекомендувати лише в комплексі з АРТ — для підтримки тих чи інших органів та систем.