Ти зможеш бачити!

04.06.2009

«Ні!» — кризі людських сердець! Під таким девізом відбулася цьогорічна акція Всеукраїнського благодійного фонду «Серце до серця». Фонд, який існує в Україні вже чотири роки, збирає кошти для придбання необхідного медичного обладнання в дитячі лікарні. Торік це було устаткування для допомоги дітям із захворюваннями очей, раніше — діагностичне обладнання для дітей із вадами слуху. Єдина умова передачі дороговартісної апаратури — повністю безкоштовне лікування на ньому всіх маленьких пацієнтів.

У результаті цьогорічної акції 30 тисячам волонтерів вдалося зібрати майже 2,7 мільйона гривень — це своєрідний рекорд для України. Найбільш «сердечними» регіонами нашої країни виявилися Одещина (там люди пожертвували на потреби малих пацієнтів понад 371 тисячу гривень), Львівщина (215 тисяч) та Вінниччина (209 тисяч). Київ, як не дивно, опинився лише на восьмій позиції — після Донецька, Івано–Франківська, Луганська і Тернополя.

Яке саме обладнання треба буде закупити в кожен регіон, визначатиме не Фонд, а дитячі офтальмологи на чолі з Сергієм Риковим. Лікарі, вже знаючи, скільки грошей було зібрано в їхній області, напишуть заявки на обладнання, вкрай необхідне в їхній роботі. Таким чином, лікарні Одещини зможуть замовити апаратури на 371 тисячу гривень, а заклади Києва — на удвічі меншу суму.

Як зазначає головний офтальмолог України Сергій Риков, дитяча сліпота та слабкозорість посідає четверте місце серед основних причин інвалідизації дітей в Україні. Основними причинами дитячої сліпоти та слабкозорості є аномалії рефракції високого ступеня (32,7%), ретинопатія недоношених (15 %), катаракта та афакія (13,2%), вроджені вади органа зору (11,8%), глаукома (2,9%), злоякісні пухлини ока (2%). Більш ніж у 50% випадків сліпоту в дітей можна вилікувати або запобігти її виникненню. Але в багатьох регіонів України матеріально–технічний та кадровий потенціал дитячої офтальмологічної служби не забезпечує діагностику та лікування на сучасному рівні. Більшість слабкозорих та сліпих дітей живе у малозабезпечених родинах, їхня хвороба нерідко має спадковий характер, ускладнена супутніми захворюваннями. Держава не взмозі взяти на себе усі ці витрати, тому допомога благодійників завжди потрібна.

Оксана ВАЩЕНКО